czwartek, wrzesień 19, 2024

Zalecenia dla karmiącej mamy – co można pić?

0

Na temat żywienia karmiącej mamy narosło wiele mitów. Zwłaszcza wydają się zalecenia dotyczące eliminacji pewnych artykułów, na przykład nabiału. I gdy jest z piciem kawy w ciąży? Kawa wykazuje funkcjonowanie psychoaktywne. Zwykle po spożyciu niewielkiej czarnej do krwioobiegu przedostaje się 99% kofeiny. Substancja osiąga najwyższy stopień po upływie 60 minut. Wiele także zależy od sposobu parzenia: najwięcej kofeiny zawiera filiżanka kawy z ekspresu (100-150 mg), jednak mniej – podobna ilość kawy zalewana wrzątkiem (36-74 mg kofeiny).

Karmienie piersią noworodka

Karmienie piersią jest bardzo oryginalne oraz umożliwia zaspokojenie wszystkich potrzeb maluszka. Jego celem jest (2):

dostarczanie wszystkich niezbędnych elementów odżywczych,

wspieranie prawidłowego wzrostu emocjonalnego, psychicznego oraz poznawczego,

zapewnienie poczucia bezpieczeństwa,

stymulowanie procesów odpornościowych, enzymatycznych, hormonalnych młodego organizmu,

tworzenie więzi z dzieckiem.

Pokarm mamy jest niezwykle wskazany dla dziecka. WHO poleca karmienie malca przynajmniej do końca 6. miesiąca życia. Gdy mama wyrazi chęć, może karmić dziecko do 1. czy 2. roku życia, a chociażby dłużej.

Czemu karmienie piersią jest naprawdę istotne?

Mleko mamy ma idealny skład:

białko – niezwykle dobrze przyswajalne, obecność tauryny, która jest istotna dla budowy oka,

tłuszcze – zdrowe oraz szybko przyswajalne, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LC-PUFA, a wśród nich DHA), kluczowe dla wzrostu tkanki nerwowej oraz budowy oka (dzieci przyjmujące pokarm mamy, nie muszą otrzymywać DHA),

elementy odpornościowe – dziecko przyjmuje przeciwciała produkowane przez cały okres przez mamę. Dzięki temu skuteczniej stoi się przed wirusami, bakteriami,

cukry – przede wszystkim laktozę, jaka jest istotna dla budowy tkanki mózgowej oraz wchłaniania wapnia, i oligosacharydy, czuwające nad odpowiednim składem flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym (probiotyki),

sole mineralne – to wszystkie potrzebne dziecku minerały we wskazanych ilościach, żelazo oraz wapń. Chociażby niedobory u mamy, nie spowodują braku soli mineralnych u dziecka,

witaminy – wypełniają prawie całe zapotrzebowanie dziecka na witaminy. Mama winna uważać na swoje pożywienie, bo witaminy z grupy B oraz witamina C są dostarczane dziecku zwłaszcza z jej pożywienia. Należy suplementować witaminę D oraz K, bo do organizmu dziecka znajduje się jej za mało.

Lub można pić kawę oraz karmić piersią?

Karmienie jest innym krokiem w życiu kobiety, którego nie warto mieć jako dolegliwości oraz wykorzystywać specjalne zalecenia. To, co je mama, nie ma dużego nacisku na skład jej pokarmu. Duże jest natomiast dobre usposobienie oraz sprawność organizmu. Kawa w ciąży nie szkodzi, warto natomiast ją ograniczyć ze powodu na powolne uwalnianie do organizmu. U kobiety karmiącej kofeina dłużej trzyma się w systemie. Dopuszczalna ilość to maksymalnie 300 mg (do 2 filiżanek kawy dziennie). Warto pamiętać, by kawa nie była za mocna.

Co spożywać oraz pić w trakcie ciąży?

Najlepiej odżywiać się zdrowo, lekkostrawnie oraz pamiętać o różnorodne posiłki. Istotne, by nie były to fast-foody, konserwanty oraz żywność przetworzona. Poleca się jedzenie:

dobrych mięs oraz tłuszczów (olej słonecznikowy, olej kokosowy),

artykułów mlecznych oraz jaj,

pieczywa oraz kasz,

warzyw oraz owoców,

Warto także pić wielkie liczby płynów, najlepiej wodę mineralną niegazowaną, herbaty owocowe, świeże napoje. Nie poleca się eliminowanie nabiału „na cały wypadek”, bo mleko, sery oraz jogurty to źródło wapnia. Wybierajmy dobrej jakości nabiał. Gdy mama zauważy niepokojące reakcje dziecka (wysypka, ulewanie się), najlepiej przedyskutować to z specjalistą oraz ewentualnie odstawić produkt.

Zalecenia dla karmiącej mamy – co można pić?Kawa zbożowa w trakcie karmienia piersią

Kawa zbożowa ma szereg prozdrowotnych właściwości (5):

jest źródłem wielu witamin oraz minerałów (w tym fosforu, potasu, cynku, żelaza, witamin z grupy B),

jest niskokaloryczna,

wspiera wydzielanie żółci,

nie wypłukuje magnezu,

nie zakwasza organizmu,

wspiera system nerwowy,

stanowi źródło błonnika,

wspiera perystaltykę jelit,

ma funkcjonowanie antyoksydacyjne.

Kawa zbożowa jest więc dobrym wyborem dla mam karmiących. Należy mieć w wypadku mam uczulonych na gluten – kawa zbożowa, oprócz żołędziowej, składa się z żyta.

Ogólne zasady kuracji mamy karmiącej

Posiłki należy jeść często, co 2-3 godziny. W przeciągu dnia mama winna jeść 4-5 posiłków.

Posiłki winnym być niskie objętościowo, nie należy się objadać.

W diecie mamy karmiącej należy zwiększyć spożycie artykułów mlecznych tak, by zaspokoić zapotrzebowanie na wapń – 5 szklanek mleka/ napojów mlecznych czy 3 szklanki mleka + 2 plasterki sera żółtego + 50g twarożku.

Węglowodany złożone stanowią podstawowe źródło energii w diecie, więc winno się zwiększyć spożycie artykułów zbożowych (pieczywo razowe, kasze, makaron pełnoziarnisty, ryż). Należy unikać białego pieczywa.

Należy zwiększyć spożycie ryb (szczególnie tłustych ryb morskich), jakie są źródłem pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, jodu i fosforu. Kwasy omega-3 są zwłaszcza ważne dla prawidłowego wzrostu układu nerwowego dziecka.

Piasek na nerkach – objawy

0

Kamica nerkowa niezwykle powszechnie przebiega bezobjawowo. Zdarza się, iż o istnieniu zaburzenia dowiadujemy się w okresie ataku kolki nerkowej. Pojawia się przeszywający ucisk, utrudniający działanie. Czym jest piasek na nerkach oraz jak złagodzić ucisk?

Piasek na nerkach to kryształki moczu, czyli elementy moczu w postaci stałej (u młodego człowieka dzielą się). Jeśli występuje zwiększone natężenie tychże elementów, wytrącają się złogi (kamienie nerkowe). Złogi przemieszczają się w ciągu moczowym, co powoduje ucisk, czasem określany jako większy aniżeli uciski porodowe. Piasek na nerkach składa się niejednokrotnie ze:

szczawianu czy fosforanu wapnia

kwasu moczowego (trochę rzadziej)

fosforanu magnezowo-amonowego (tzw. struwitu, tenże sposób kamieni występuje przede wszystkim u osób z przewlekłym zakażeniem nerek)

cystyny

Czym jest atak kolki nerkowej?

Atak kolki nerkowej to nagły, przeszywający ucisk, który pojawia się w strefach nerek oraz może przenikać do pachwiny. Czynnikiem jest poruszanie się kamieni nerkowych z nerki do moczowodu. Ucisk może okresowo wzmagać się oraz słabnąć i przypominać ucisk brzucha. Inne sygnały ataku kolki nerkowej:

parcie na mocz

ucisk w trakcie wydalania moczu

temperatura

mdłości

laksacja

krew w moczu

Ucisk może uważać się do kilku dni. Niejednokrotnie choroby kończą się wraz z wydaleniem kamienia. Podczas dolegliwości potrafią nastąpić pewne z tychże symptomów. W wypadku pojawienia się temperatury oraz krwi w moczu, należy niezwłocznie udać się do specjalisty.

Etiologie kamicy nerkowej

Kamica nerkowa jest dolegliwością ogólnoustrojową, na którą jest chociażby 10% osób w krajach rozwiniętych (3). Kamica ma chęć do nawrotów, zwłaszcza jeśli jest czy grała w rodzinie. Etiologie dolegliwości (1):

choroby dróg moczowych

nieprawidłowy odpływ moczu z nerek (np. z względu przerostu gruczołu krokowego)

za mała ilość substancji hamujących składanie się złogów (np. cytryniany, magnez)

występowanie różnego zaburzenia (np. nieswoiste dolegliwości jelit – dolegliwość Leśniowskiego oraz Crohna) czy operacje jelita cienkiego

stosowanie za wielkich ilości witaminy D czy środków wapnia czy niezwykle ważne ilości witaminy C.

Ciężko natomiast wskazać bezpośrednią etiologię kamicy nerkowej.

Rozpoznanie piasku w nerce

Jak wspomniano piasek w nerkach można dostrzec w trakcie analizowania USG czy w czasie analizowania ogólnego moczu. Gdy pacjent zgłasza charakterystyczne sygnały kolki nerkowej, zazwyczaj nie ma wątpliwości z rozpoznaniem kamicy moczowej. Specjalista może potwierdzić obecność złogu, zlecając badanie radiograficzne – RTG przeglądowe jamy brzusznej, na jakim zalicza się wielkość i wysokość, na jakiej znajduje się złóg. Że nie wszystkie kamienie nerkowe są wykonane z kryształów cieniujących, a zatem nie zawsze udaje się je wyrazić na zdjęciu RTG. Badaniem pomocniczym jest przeprowadzenie USG jamy brzusznej, w którym zalicza się stopień zastoju w drogach moczowych i możliwe zniszczenie miąższu nerki. Uzupełnieniem diagnostyki piasku w nerkach jest badanie ogólne moczu, które w 75 proc. wypadków sugeruje na krwinkomocz czy krwiomocz i, w pewnych wypadkach, leukocyturię.

Piasek na nerkach – objawyJak leczyć złogi w nerkach?

Kamica nerkowa nie jest całkowicie uleczalna, natomiast można w ogromnym stopniu ograniczyć ryzyko nastąpienia nawrotów. Skutecznym sposobem zapobiegania dolegliwości oraz liczeniu się złogów jest systematyczne utrzymywanie kuracji:

normalne picie niezwykle ważnej liczby wody (blisko 3 litrów). Najlepiej, by była to woda przegotowana, woda niegazowana oraz słaba herbata

zmniejszenie spożycia soli kuchennej, mieszanek przyprawowych, dań w proszku (zup oraz sosów rodzaju instant) i wszystkich artykułów z wielką ilością soli (solone orzeszki, konserwy rybne oraz mięsne)

w kamicy szczawianowej (niejednokrotnie występującej) poleca się picie soków owocowych, owoców cytrusowych oraz jedzenie pełnoziarnistych artykułów zbożowych, ogórków, cebulki, kukurydzy, masła. Zabronione są artykuły, które mają glutaminian sodu, a również szczaw, szpinak, rabarbar, czekolada, kakao, mocna herbata oraz mocna kawa naturalna

w kamicy moczanowej należy spożywać owoce cytrusowe, napoje owocowe, ziemniaki, mleko, chude sery twarogowe, miód, cukier, a unikać podrobów, wieprzowiny, baraniny, ryb (szprotów, śledzi, sardynek), czekolady, kakao, mocnej herbaty, mocnej kawy zwykłej, orzechów, nasion roślin strączkowych i zup gotowanych na wywarach mięsnych, kostnych oraz grzybowych

w kamicy fosforanowo-wapniowej warto spożywać mięso, ryby, pieczywo, kaszę gryczaną, kaszę jęczmienną, pęczak, makarony, masło, miód, napoje oraz owoce cytrusowe. Niewskazane są: alkaliczne wody mineralne, mleko oraz produkty mleczne, sery podpuszczkowe, jaja, nasiona roślin strączkowych, szpinak, szczaw, rabarbar, czekolada, kakao, mocna herbata, mocna kawa naturalna, konserwy rybne

w wypadku kamicy struwitowej warto pić napoje owocowe, cytrusy, warzywa możne w magnez (np. kukurydza) oraz ograniczać sery dojrzewające, sery topione, mleko, mięso oraz przetwory mięsne, konserwy, żółtko jaj, podroby, ryby, nasiona roślin strączkowych, gruboziarniste artykuły zbożowe, kakao, czekolada, orzechy

W cięższych wypadkach potrzebne jest leczenie chirurgiczne.

Zagrożenie kamicą nerkową w czasie ciąży

0

Szybki oraz niezwykle bolesny ucisk w nerkach oraz pachwinach, zmniejszenie ruchów, temperatura? To prawdopodobnie być symptom ataku kolki nerkowej. Kolka pojawia się, bo z moczu wytrącają się złogi, tzw. kamienie nerkowe. Jak temu zaradzić a co wykonać, jeśli kamica już się pojawi? Kolka nerkowa to bardzo ważny symptom kamicy nerkowej. Promieniujący ucisk może ustąpić instynktownie (tak dzieje się niezwykle powszechnie), a jeżeli nie, należy udać się do szpitala. Kamica nerkowa w ciąży to częsta choroba. Wiele może zdziałać profilaktyka oraz tak stała opieka lekarska (zwłaszcza gdy kobieta przed ciążą miała na kamicę). Kamica nerkowa, odmiennie kamica moczowa, występuje pod wpływem składania się w drogach moczowych w formie złogów związków chemicznych tych w moczu. Ze powodu na budowę chemiczną, rozróżniamy parę rodzajów kamieni nerkowych.

Które są sygnały kamicy nerkowej?

Kamica nerkowa to obecność złogów (kamieni moczowych) w ciągu moczowym. Złogi składają się zwykle ze szczawianów, fosforanów, wapnia oraz pozostałych części moczu w stanie kamieni. Zdrowy organizm zawiera substancje w postaci rozpuszczonej. Najpopularniejsze sygnały kamicy nerkowej:

kolka nerkowa

zmęczenie organizmu

uciski w pachwinie

mdłości

biegunki

liczne parcie na mocz (odczucie konieczności oddania moczu)

palenie w trakcie wydalania moczu

odczucie niecałkowitego opróżnienia pęcherza

u panów – ucisk promieniujący do czubka prącia.

Zagrożenie kamicą nerkową w czasie ciążyJakie są etiologie kamicy nerkowej?

Kamica nerkowa występuje dosyć powszechnie: atak kolki nerkowej zdarza się minimum raz w życiu u 10% panów oraz u 5% kobiet. Dolegliwość spotyka panów oraz kobiety pomiędzy 20. a 40. rokiem życia (1). Najpopularniejszą etiologią zaburzenia jest wystąpienie kolki nerkowej. Jest parę powodów tego stanu:

nieprawidłowy odpływ moczu z jednej czy obu nerek (np. z względu przerostu gruczołu krokowego)

za mała ilość substancji hamujących bycie się złogów (np. cytryniany, magnez)

obecność innej dolegliwości czy schorzenia, które sprzyja wystąpieniu kamicy nerkowej (na przykład nadczynność przytarczyc, dolegliwości zapalne jelit (dolegliwość Leśniowskiego oraz Crohna) czy operacje jelita cienkiego, stosowanie za wielkich ilości witaminy D czy środków wapnia. Etiologią że być również stosowanie niezwykle wielkich ilości witaminy C.

Kamica nerkowa w ciąży

W wypadku kobiet ciężarnych, sygnały kolki nerkowej pojawiają się zwykle w II oraz III trymestrze ciąży. Są tak uciążliwe, iż potrafią być mieszane z bólami porodowymi (przez wiele kobiet odczuwane chociażby jako większe aniżeli uciski porodowe). To kłopot diagnostyczny oraz leczniczy, natomiast badanie kobiety w ciąży pod kątem kamicy jest coś inne. Nie pobiera się ze wszelkich technik diagnostycznych, bo że toż wpłynąć niekorzystnie na płód (zwłaszcza w Oraz trymestrze). Badanie przebiega następująco:

w chwili podejrzenia kamicy nerkowej u ciężarnej, badaniem pierwszego wyboru jest USG (także tzw. USG przezpochwowe, zwłaszcza przydatne do wykrywania złogów w przypęcherzowym obrębie moczowodu)

ogólne badanie moczu

analizowania rentgenowskie (urografia, tomorafia komputerowa) wykorzystuje się tylko w ciężkich wypadkach czy powikłanych

rezonans magnetyczny (NMR) – zajmuje się w pewnych sytuacjach

Niejednokrotnie natomiast kamienie nerkowe instynktownie ulegają wydaleniu, a specjalista przepisuje środki przeciwbólowe oraz rozkurczowe, które pomagają przetrwać atak kolki nerkowej. Niezwykle powszechnie kolka nerkowa jest pokłosiem chorób układu moczowego w ciąży.

Diagnostyka oraz leczenie kamicy nerkowej w ciąży

Spośród metod diagnostycznych kamicy nerkowej nie każde potrafią być użyte do diagnostyki kamicy nerkowej w ciąży. Niejednokrotnie wykonywane jest badanie ultrasonograficzne (USG) jamy brzusznej. Jest to badanie bezpieczne w trakcie ciąży. Różne formy, jak urografia, przeglądowe RTG jamy brzusznej lub tomografia komputerowa nie są niezbędne w ciąży, ze powodu na szkodliwy nacisk promieniowania na płód. W wypadku pojawienia się symptomów mogących wskazywać na kamicę nerkową należy niezwłocznie skontaktować się z urologiem. Ucisk w strefie lędźwiowej, temperatura lub choroba układu moczowego potrafią być efektem zastoju moczu, który wynika z nacisku macicy. Jest toż szkodliwe, bo może doprowadzić do przedwczesnego porodu. Leczenie kamicy nerkowej w ciąży wygląda również trochę odmiennie, aniżeli u osoby nieciężarnej. W leczeniu wiąże się zwłaszcza środki przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz rozkurczowe. Bardzo istotne jest jeszcze właściwe nawodnienie organizmu. Zwłaszcza polecane są napoje z aronii, czarnej porzeczki, które mają wielkie dawek witaminy C, hamujące wzrost bakterii przez zakwaszenie moczu. Można również wykorzystywać środki zawierające żurawinę, która jest funkcjonowanie odkażające na drogi moczowe. Pomocna w leczeniu jest również odpowiednia dieta w dolegliwościach nerek, wartościowa w pietruszkę, seler lub owoce jałowca. Bezwzględnym przeciwwskazaniem w leczeniu kamicy nerkowej w ciąży jest PCNL – przezskórna nefrolitotrypsja (rozkruszanie złogów nerkowych). W trudniejszych wypadkach, jeśli kamień blokuje moczowód, wprowadzany jest dren. Jeśli u pacjentki występuje silna temperatura wykonywana jest operacja, bo jest wówczas ryzyko zatrucia organizmu.

Witamina B6 – pomoc w walce ze stresem

0

W współczesnym świecie stres jest czujemy jeszcze mocniej. Wtóruje nam każdego dnia, nie wyłącznie w pracy, jednak i w domu. Stres może generować duże koszty połączone pomiędzy innymi ze zmniejszeniem wydajności, absencją w pracy, lub wydatkami połączonymi z utratą zdrowia psychicznego. By walka ze stresem była dobra należy rozpocząć szereg działań, zmierzających do redukcji tego niebezpiecznego zjawiska. Jedną z postulowanych od dłuższego czasu dróg jest dobra suplementacja witaminą B6. Lub faktycznie jest ona efektywna?

Witamina b 6

Z punktu widzenia organizmu witamina B6 odgrywa ważną funkcję. Bierze wkład w przemianie aminokwasów, oddziałuje na sprawne działanie systemu nerwowego, syntetyzuje hem, wzmacnia układ immunologiczny oraz pomaga zwalczać zarazki, a również jest w syntezie niacyny.

Także jest w metabolizmie kwasów tłuszczowych, cukrów złożonych oraz fosfolipidów.

Jej deficyt może z kolei prowadzić do:

wzmożonej wrażliwości na zakażenia,

zmian w ciągu nerwowym,

niedokrwistości,

stanów zapalnych błon śluzowych oraz skóry.

Co istotne, choć organizm toleruje większe części tej witaminy, nie winni jeść jej wysoce aniżeli 2 gramy dziennie. Spożycie ponad normę może powodować schorzeniami neurologicznymi. Nie zapisuje się także podniesienia ilości w wypadku chorób degeneracyjnych mózgu. Warto być na względzie, iż im dużo artykułów zawierających białko spożywamy a im daleko w swym normalnym jadłospisie tłuszczów, tym narasta zapotrzebowanie organizmu na witaminę B6.

Artykuły z witaminą b

Tenże istotny element odżywczy możemy dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. Witaminy grupy b odnajdziemy pomiędzy innymi w: artykułach z pełnego ziarna, bananach, fasoli lub mięsie (białym i czerwonym) oraz wędlinach. Witaminę B6 mają także takie efekty jak kasza gryczana, kapusta pekińska, brukselka, a również papryka czerwona. W niniejszych produktach spożywczych będzie jej dobrze mniej, jednak warto włączyć je do codziennej kuracji. Zmiana dotychczasowych nawyków żywieniowych oraz spożywanie powyższej wymienionych artykułów, poleca się zwłaszcza osobom zmagającym się ze stresem.

Sposób na stres – witamina B6

Jak dowodzą analizowania witamina B6 że być pewnym wyjściem kłopotu lęku. Więc aktualnie jeszcze częściej poddaje się wykorzystanie suplementacji witaminą b6. Może stanowić ona dobroczynny nacisk na redukcję napięcia nerwowego. Dzięki witaminie B6 odmiennie postrzegamy stres. Zmniejsza ona także sygnały psychiatryczne oraz poprawia normalne usposobienie. Witamina B6 na stres? Dobrze tak. Może być opcją dla innych rodzajów zwalczania lęku. Co więcej, kuracja nie winna być kosztowna, bo witaminę tę można dostarczyć do organizmu wraz z pożywieniem. Nie jest wymaganie wykorzystywanie drogich preparatów lub suplementów kuracji.

Witamina B6 – pomoc w walce ze stresemWitamina B6 – efekty braku

Sygnały braku witaminy B6 są zróżnicowane oraz zależą od poziomu braku tej witaminy w systemie. Przede wszystkim deficyt witaminy B6 upośledza odpowiednie działanie organizmu. Następuje bowiem spadek syntezy białek ustrojowych, kwasów nukleinowych (DNA, RNA) potrzebnych dla rozwoju oraz wzrostu. Także znajduje się zaburzenie syntezy hemoglobiny, która jest czerwony barwnik krwi i uczestnicy w transporcie tlenu oraz dwutlenku węgla w systemie również ludzi, jak również zwierząt. Osoby z brakiem witaminy B6 mają osłabiony system odpornościowy, który przejawia się zwiększoną zachorowalnością na choroby bakteryjne oraz wirusowe.

Witamina B6 – nadmiar

Nadmiar witaminy B6 może być fatalne efekty dla naszego zdrowia. Należy pamiętać, iż hiperwitaminoza tej witaminy może niekorzystnie wpłynąć na system nerwowy, powodując:

zwyrodnienia tkanki nerwowej,

słabość mięśni,

niepewny chód,

odczucie mrowienia.

Nadmiar witaminy B6 może wywołać również wady w gospodarce aminokwasów we krwi.

Podsumowanie

Stres wtóruje nam prawie każdego dnia. Koszty redukcji napięcia nerwowego połączonego z absencją w pracy, utratą zdrowia psychicznego są naprawdę wysokie. Nieustannie poszukuje się efektywnych rozwiązań będących na celu zminimalizowanie szkodliwego działania lęku. Witaminy na nerwy potrafią stanowić odpowiednim wyjściem, z jakiego warto zaczerpnąć. Przede wszystkim w redukcji lęku wielkie znaczenie odgrywa witamina B6. Bez najmniejszego kłopotu możemy dać ją naszemu organizmowi wraz z pożywieniem. Odnajdziemy ją pomiędzy innymi w ziemniakach, mięsie, fasoli, bananach, kaszy gryczanej, brukselce, a również papryce. Co więcej, witamina ta bierze wkład w wielu reakcjach potrzebnych do dobrego działania. Mowa tutaj zwłaszcza o wspomaganiu pracy układu nerwowego, a również układu odpornościowego. Nie wymagamy obawiać się przekroczenia dopuszczalnej ilości, bo organizm dosyć dobrze toleruje jej przekroczenie. Jednak poleca się, by dziennie spożycie witaminy B6 nie było cieńsze aniżeli 2 gramy. Pamiętajmy o tym, iż im nasza dieta bogatsza w artykuły białkowe oraz tłuszcze, tym zapotrzebowanie na tę witaminę będzie wyższe.

Sposoby na gładką cerę

0

Poszukując sposobu na gładką cerę, warto poznać efektywne oraz sprawdzone formy, stosowane we tej kosmetologii oraz dermatologii – bazując na środkach witaminowych, stosując prawidłową pielęgnację i systematycznie dbając o kondycję skóry, można osiągnąć satysfakcjonujące efekty, widoczne w formie pięknej oraz odpowiedniej cery. Zadbana oraz ładna twarz stanowi swoistą wizytówkę człowieka, niejednokrotnie przyczyniając się do stosowanych w życiu sukcesów. Warto zatem wiedzieć, jak być gładką cerę i jakie elementy wspierają jej życie w prawej postaci.

Od czego zależy gładka cera? Komponenty decydujące o jakości skóry

Skóra, jako powierzchnia zewnętrzna, pokrywająca ludzkie ciało, narażona jest na szereg niekorzystnie działających na nią elementów, które niejednokrotnie determinują jej wygląd i wygląd. Chcąc poznać sposoby właściwej trosce o cerę, warto mieć świadomość istoty działań prewencyjnych, zapobiegających tworzeniu kłopotów skórnych i efektywnie chroniących skórę przed niedoskonałościami. Skóra systematycznie eksponowana jest na funkcjonowanie drażniących elementów, takich jak duży wiatr, skrajne temperatury, duża wilgotność powietrza i duże promieniowanie UV. Obciążają one cerę, zaburzając jej jakość i determinując występowanie niekorzystnych objawów, jak innego typu kłopoty skórne. Z tego powodu konieczna jest efektywna ochrona oraz zabezpieczenie skóry, co pozwala na życie jej pięknego wyglądu.

Odpowiednia pielęgnacja skóry – podstawy codziennej higieny

Codzienna pielęgnacja skóry to przede wszystkim jej nawilżanie oraz oczyszczanie – zabiegi te pozwalają utrzymać cerę w odpowiedniej jakości, co istotne jest jako dobra oraz zadbana twarz. Niezbędne jest dobre dostosowanie kosmetyków do typu cery, jej potrzeb i kłopotów. Najodpowiedniejsze okazują się naturalne środki, bazujące na wyciągach roślinnych i wykorzystujące korzystny nacisk witamin na ludzką skórę. Ujędrnianie skóry odbywa się dzięki skuteczności wykorzystywanych kosmetyków – warto poznać parę ważnych elementów, które znaleźć można w nowoczesnych preparatach kosmetycznych, dedykowanych skórze. Na specjalną uwagę zasługuje witamina E, która określana jest witaminą młodości z racje na własne przesiwstarzeniowe funkcjonowanie. Jej efektywność determinowana jest dogłębną penetracją warstw skórnych, w końca której jest rzeczywiste odżywienie, nawilżenie oraz wygładzenie cery. Witamina ta odbudowuje bowiem newralgiczne powłoki skóry, co skutkuje zauważalną poprawą stanu cery. Nawilżanie skóry wspomagają także kosmetyki, zawierające witaminę A – to drugi element, decydujący o gładkości cery. Ta witamina maksymalizuje regenerację naskórka, optymalizuje funkcje skóry i zwiększa jej warstwę ochronną, zmniejszając utratę wody. Zwiększone wydzielanie kolagenu oraz elastyny powoduje poprawę jędrności, elastyczności i wspiera nawilżanie. Witamina A dobrze radzi sobie z przesuszoną skórą, powstającymi zmarszczkami i przebarwieniami.

Sposoby na gładką ceręInnym istotnym elementem, którego popularność w kosmetologii i dermatologii narasta, jest kwas migdałowy – przenikając w głąb skóry, dobrze sprawdza się we wspomaganiu cery z niedoskonałościami. Rozjaśnia, niweluje przebarwienia, nawilża oraz opóźnia występowanie oznak starzenia się skóry.

Zdrowa cera dzięki kompleksowej trosce o organizm

Aby efektywnie wpłynąć na formę oraz stan cery, konieczna jest holistyczna dbałość oraz systematyczna pielęgnacja, której celem jest przede wszystkim ochrona skóry przed szkodliwymi elementami. Priorytetem stoi się wykorzystywanie dogłębnie docierających środków, które bazują na skuteczności witamin i naturalnych elementów, wspomagających regenerację oraz nawilżenie skóry. Procesy występujące w głębszych, kluczowych warstwach skóry skutkują poprawą jej estetyki, pomagają radzić sobie z niedoskonałościami i zmniejszają ryzyko pojawienia się kłopotów skórnych. Gładką cerę można zatem osiągnąć dzięki kompleksowej oraz rozsądnej pielęgnacji.

Mycie twarzy

Mały kłopot. Możesz stosować dowolnych kosmetyków oczyszczających, pamiętaj natomiast, aby nie myć twarzy za gorącą wodą.

Większy kłopot. Do codziennego czyszczenia twarzy możesz stosować specjalnej miękkiej szczoteczki czy frotowej rękawicy. Dobre będą także specjalne płatki higieniczne ze złuszczającymi mikrogranulkami (np. Cleanic). Stosuj toniki oraz żele do czyszczenia z kwasami (w niskich stężeniach, np. 0,5–1 proc. kwasu salicylowego czy 2,5–5 proc. kwasu mlekowego czy glikolowego), które stymulują odnowę komórkową oraz złuszczają naskórek (wraz z zaskórnikami).

Eksfoliacja

Mały kłopot. Raz w tygodniu wykonaj peeling, np. delikatny gommage, enzymatyczny, pudrowy (Kenzo, Kanebo) czy po prostu mechaniczny z łagodnymi drobinkami ściernymi. Warto również raz w miesiącu wykorzystać zestaw do domowej mikrodermabrazji. Większy kłopot. Mikrodermabrazja – raz, a chociażby dwa razy w tygodniu. Uważaj natomiast, ponieważ część środków złuszczających tego rodzaju – choć działa wiele źle aniżeli zabiegi u dermatologa – zawiera niezwykle twarde kryształki tlenku glinu, jakie potrafią podrażnić skórę, gdy będziesz ją za bardzo tarła czy wykonywała zabieg za powszechnie. W takiej sytuacji stosuj mikrodermabrazję rzadziej czy okresowo zastąp ją peelingiem enzymatycznym oraz maseczkami oczyszczającymi.

Jak pokonać uczucie osłabienia w ciąży?

0

Ciąża to wielki okres dla kobiety. Oczekiwanie na maluszka to zawsze nie tylko sama przyjemność. W trakcie ciąży potrafią pojawiać się rozmaite choroby, na przykład zmęczenie. Co wykonać, by je złagodzić oraz nie zaszkodzić zdrowiu maluszka?

Zmęczenie w ciąży pojawia się u wielu kobiet. Nie jest regułą, jednak pochodzi ze kolei, jakie są w systemie. W okresie ciąży można zauważyć wzmocnienie częstości bicia serca oraz podniesienie poziomu tętna. Serce ciężarnej kobiety może przepompować chociażby 30-50% więcej krwi w czasu minuty aniżeli przed ciążą (1). Może tak się stać pod wpływem wysiłku sportowego, niekoniecznie wzmożonego. Umiarkowany ruch w trakcie ciąży jest natomiast wskazany. Może zatem żyć na przykład spacer, basen czy joga dla osób w ciąży.

Zmęczenie w ciąży to zazwyczaj stan normalny

Zmęczenie że być pewnym z symptomów braku żelaza we krwi (anemia), schorzeń tarczycy lub cukrzycy ciężarnych. Jednak pojawia się, a to niezwykle powszechnie, również u kobiet zdrowych, u których ciąża przebiega prawidłowo. Specjaliści twierdzą wręcz, iż odczucie ciągłego przemęczenia to w ciąży normalny stan. Zmiany, które występują bowiem w owym okresie w systemie, umożliwiają dziecku zdrowy rozwój, choć u kobiety niebędącej w ciąży mogłyby być uznane za symptom poważnej dolegliwości. Głównym winowajcą są hormony – za odczucie przemęczenia odpowiada przede wszystkim wzrost poziomu progesteronu. Na szczęście, stan tenże nie jest groźny ani dla kobiety, ani dla dziecka, natomiast „wszechogarniające lenistwo” może przyszłej mamie bardzo skomplikować życie. Ponieważ jak tu pracować, uczyć się, jeśli myśli nadal błądzą wokół ciepłego łóżka?

Skąd zajmuje się brak energii w ciąży?

Utrzymujące się zmęczenie oraz senność potrafią pojawić się już na starcie ciąży. Ciążę można poznać także po następujących objawach:

poranne nudności oraz mdłości,

brak miesiączki,

parcie na mocz,

niechęć do jedzenia pewnych pokarmów,

podwyższenie ciepłoty ciała,

powiększenie piersi.

Znużenie oraz brak energii w ciąży ma źródło w zmianach hormonalnych, zwłaszcza zwiększeniu poziomu progesteronu w systemie. Ciężarna może poczuć się słabo, po wstaniu z łóżka mieć zawroty głowy oraz być senność w przeciągu dnia. Sygnały wydają się niejednokrotnie w pierwszym trymestrze ciąży.

Zmęczenie w ciąży lub dolegliwość?

Gdy duże zmęczenie oraz senność utrzymują się powyżej trzech miesięcy, warto skonsultować się z specjalistą. Że to wskazywać na przykład o niedoborze żelaza we krwi (anemia), nadczynności tarczycy lub również cukrzycy.

Gdy czujesz zmęczenie, odpoczywaj

Nie jest różnego wyjścia – musisz zaakceptować zmiany, które występują w twoim systemie. Gdy poczujesz zmęczenie, to odpocznij. Normalne obowiązki są istotne, jednak najistotniejsze jest twoje usposobienie, ponieważ z niego w pełnej ilości zależy zdrowie dziecka. Gdy pracujesz, wstań co pewien czas od biurka oraz pospaceruj – najlepiej wyjdź na dwór. Spróbuj tak przeorganizować dzień, żeby znaleźć czas na chwilę odprężenia.

Lub w ciąży można pić kawę?

Chcąc przezwyciężyć zmęczenie, powszechnie sięgamy po kawę. W wypadku ciężarnych kobiet sprawa jest trochę trudniejsza: funkcjonowanie kofeiny trzyma się dłużej w systemie aniżeli u kobiety, która nie jest w ciąży. Więc należy ograniczyć picie kawy. Ciężko natomiast określić dużą ilość, nadającą się do spożycia przez osoby w ciąży, bo zależy to m.in. od sposobu przyrządzania napoju. Filiżanka kawy parzona ma trochę mniej kofeiny (36-74 mg), jednak ta z ekspresu zawiera blisko 100-150 mg. Zdaniem części ekspertów, spożycie dziennej liczby kawy przez kobiety ciężarne nie winno przekroczyć 200 mg.

Jak pokonać uczucie osłabienia w ciąży?Lub kawa może szkodzić płodowi?

Kawa dzięki kofeinie ma funkcjonowanie psychoaktywne, i jej metabolity przenikają do łożyska. Bardziej narażone na szkodliwe funkcjonowanie kofeiny na płód są te kobiety, które palą papierosy w trakcie ciąży, aniżeli te, jakie nie palą. Część osób ma świadomość, iż warto ograniczać normalne spożycie kawy, bo za duża jej ilość w systemie ciężarnej że być etiologią:

zmniejszonej wagi noworodka

chorób rozwojowych płodu

ryzyka porodu przedwczesnego

podniesienia ryzyka poronienia

Kofeina znajduje się i w herbacie, czekoladzie lub kakao.

Co robić, by ograniczyć odczucie osłabienia w ciąży?

W sytuacji, gdy zmęczenie stoi się niezwykle uporczywe, warto odpocząć oraz spać przynajmniej 9 godzin na dzień. Nie można zapominać też o odpowiednim żywieniu, jakie jest znaczący nacisk na zdrowie płodu oraz mamy i normalne działanie. Nie jest polecane objadanie się, bo nadmierny przyrost wagi może sprawiać kłopoty z przemieszczaniem się, uciski kręgosłupa, stawów, cukrzycę, nadciśnienie, a ponadto może zwiększać zmęczenie.

Jak odżywiać się w czasie ciąży?

Najistotniejsze są trzy podstawowe posiłki: śniadanie, obiad oraz kolacja, które ciężarna winna jeść o określonych porach. W międzyczasie polecane są drugie śniadanie oraz podwieczorek, a niewskazane jest podjadanie między posiłkami. Ważnym źródłem energii winnym być węglowodany. Należy pamiętać też o codziennej porcji białka oraz tłuszczów i wielkiej liczby płynów. Systematycznie należy jeść minimum 300 g warzyw oraz produktów (w drugim trymestrze ciąży: 400 g). Najlepiej unikać soli kuchennej oraz tak wyeliminować alkohol oraz nikotynę .

Zalecenia dietetyczne przy kamicy moczanowej

0

Kamica moczanowa spotykana jest częściej u panów oraz wywołana jest dietą bogatopurynową związaną z nadmierną konsumpcją białka, alkoholu, intensywnym wysiłkiem fizycznym, szybkim odchudzaniem, wyniszczeniem organizmu, dną moczanową, dolegliwościami nowotworowymi, dolegliwościami zakaźnymi, marskością wątroby.

Typy kamieni nerkowych:

u niemal 80% pacjentów wykonane są ze szczawianu czy fosforanu wapnia,

rzadziej z kwasu moczowego, fosforanu magnezowo-amonowego (tzw. struwitu; takie kamienie występują zwłaszcza u osób z przewlekłym zakażeniem nerek),

niezwykle rzadko z cystyny

Czym jest kamica nerkowa?

Kamica nerkowa polega na kształtowaniu się w nerkach złogów z substancji chemicznych. Do wytrącania się kamieni dochodzi w sytuacji, jeśli w moczu przekroczony zostanie próg rozpuszczalności dla związków, które w realiach prawidłowych się w nim rozpuszczają. Kamica nerkowa dotyczy blisko 5% społeczności, przy czym dwukrotnie częściej występuje u panów.

U wielu osób dolegliwość przebiega bezobjawowo z okresowymi silnymi chorobami w strefie lędźwiowej, określanymi jako kolka nerkowa. W 50% wypadków kamica ma rozwój nawrotowy. Wczesne rozpoznanie etiologie oraz swoiste leczenie w kapitalny sposób poprawia rokowania, szczególnie w wypadku kamicy nawrotowej.

Do elementów sprzyjających tworzeniu kamieni nerkowych należą: zwiększone wydalanie z moczem substancji tworzących kamienie: wapnia, kwasu szczawiowego, fosforanów, moczanów, cystyny, zmiana odczynu moczu, deficyt związków ograniczających krystalizację elementów moczu np. magnezu, cytrynianów, za mała ilość płynów w diecie czy zbytnia ich strata, długotrwałe zainfekowanie układu moczowego.

Generalna dieta nerkowa

Pierwszym elementem profilaktyki, jednak także zaleceniem dietetycznym w razie nastąpienia kamicy nerkowej jest dobra ilość spożywanych płynów. Człowiek winien wydalać blisko 2–2,5 litra moczu na dzień o gęstości 1,010 g/ml czy niższej. Więc należy stosować blisko 0,5–1,0 litra więcej płynów. Obowiązuje zasada: im mniejszy ciężar właściwy moczu, tym mniejsze ryzyko krystalizacji złogów. W upalne dni czy w ciągu intensywnego wysiłku należy pić więcej oraz nie ma górnego limitu wypijanych płynów. Druga, bardzo istotna zasada przy diecie nerkowej dotyczy zdiagnozowania typu kamieni nerkowych. Dopiero po ustaleniu przez specjalisty, jakie kamienie występują w moczowodzie, można wykorzystywać prawidłową dla pacjenta dietę. Ogólnym zaleceniem w kamicy jest stała oraz zbilansowana dieta, bez nadmiernej konsumpcji czy całkowitego unikania pewnych elementów pokarmowych. Duża liczba nieprzetworzonych czy nisko przetworzonych owoców oraz warzyw, zwłaszcza tychże wielkich w błonnik, to podstawa kuracji.

Czym jest kamica moczanowa?

W tym sposobie kamicy dochodzi do wytrącania się złogów z kwasu moczowego, będącego ostatnim produktem przemiany materii. W realiach prawidłowych, kwas moczowy w formie rozpuszczonej jest wydalany przez nerki, jednak, jeśli pH moczu sięga mniej aniżeli 5,3 – ma znaczenie jego krystalizacja oraz rozpoczynają się kamienie moczanowe. Jest spotykana częściej u panów oraz wywołana jest dietą bogatopurynową związaną z nadmierną konsumpcją białka, alkoholu, intensywnym wysiłkiem fizycznym, szybkim odchudzaniem, wyniszczeniem organizmu, dną moczanową, dolegliwościami nowotworowymi, dolegliwościami zakaźnymi, marskością wątroby.

Postępowanie dietetyczne w kamicy moczanowej

W celu ograniczenia ryzyka występowania kamieni moczanowych niezbędne jest zmniejszenie w diecie związków będących źródłem puryn, które w systemie metabolizowane są do kwasu moczowego oraz więc przyczyniają się do podniesienia jego natężenia we krwi oraz w moczu. Źródłem tychże cechów są przede wszystkim artykuły mięsne – podroby, wywary oraz sosy mięsne, galaretki mięsne, sardynki oraz śledzie. Z artykułów roślinnych bogatych w puryny należy wymienić przede wszystkim rośliny strączkowe, a również grzyby.

Zalecenia dietetyczne przy kamicy moczanowejNależy unikać potraw smażonych, pieczonych oraz duszonych. Gotowanie na parze jest najskuteczniejszą formą przygotowywania potraw. Mięso należy gotować w wielkiej liczby wody, a powstałych wywarów nie wykorzystywać do tworzenia zup oraz sosów. Z mięs bardzo polecane są chude: kurczaki, indykii cielęcina, i ich liczba w dziennej racji pokarmowej nie winna przekraczać 100-150 g.

Poleca się spożycie blisko 40-50 g białka oraz 2000-2200 kcal na dzień.

Należy zwiększyć ilość wypijanych płynów do ponad 2l na dzień.

Dieta winna alkalizować mocz, bo kwas moczowy rozpuszcza się w miejscu alkalicznym. Konieczna jest dieta mleczno-jarska, bo mleko, warzywa, owoce mają wartości alkalizujące. Stężenie jonów wodorowych nie winno spadać poniżej 6,5-7,0, ponieważ przy niższym pH może dotrzeć do wytrącania się kryształków fosforanu wapnia.

Artykuły polecane w kamicy moczanowej

Duża liczba płynów,

wody mineralne,

warzywa oraz owoce – korzystny nacisk maja cytryny, które zwiększają przemianę puryn,

Ziemniaki,

mleko, ser twarogowy chudy,

miód, cukier.

Artykuły polecane w małych ilościach

Kolejne gatunki mięs – tylko gotowane (100-150 g/dobę), bo puryny mają do wywaru,

ryby,

artykuły zbożowe.

Artykuły przeciwwskazane w kamicy moczanowej

Podroby (wątroba, nerki, mózg, serca),

baranina, wieprzowina,

śledzie, sardynki, szproty, kawior,

wywary mięsne oraz rybne,

rośliny strączkowe, grzyby,

czekolada mleczna oraz gorzka, kakao w proszku, orzechy,

mocna herbata, kawa naturalna.

Częste odbijanie – niestrawność czy choroba żołądkowa?

0

Odbijanie po jedzeniu zwykle jest dobrym odruchem fizjologicznym oraz nie winno być podstawy do większego lęku. W niedużej liczby wypadków może być u osób z schorzeniami nerwicowymi. Jednak należy liczyć na uwadze, iż u większości chorych liczne bekanie będzie efektem zmian organicznych. Z zasady połączonych pomiędzy innymi z schorzeniami pracy górnej części przewodu pokarmowego, przetoką okrężnico-żołądkową czy niedrożnością przewodu pokarmowego. Gdy warto zgłosić się do specjalisty? Jak ograniczyć te nieprzyjemne choroby?

Czym jest odbijanie?

Odbijanie jest wydaleniem ustami powietrza znajdującego się w górnym fragmencie przewodu pokarmowego (przede wszystkim przełyku oraz żołądku). Powietrze znajduje się do żołądka podczas jedzenia. Powszechnie znajduje się, w czasie jednego posiłku połykamy chociażby 200 ml powietrza (ok.3-4 ml na jeden kęs). Co istotne, ilość połkniętego powietrza może wzrastać wraz ze wzrostem tempa jedzenia i wielkości danego posiłku. Im będziemy spożywali większe ilości oraz im już będziemy to robili, tym wysoce będziemy połykali powietrza, które nasz organizm będzie musiał wydalić.

Także liczne odbijanie może być także spotęgowane przez:

alkohol,

napoje gazowane,

słodycze,

tłuste pokarmy.

Odbijanie powietrzem – lub że być symptomem dolegliwości?

Odbijanie zwykle nie zwiastuje poważnej dolegliwości układu pokarmowego. Niejednokrotnie jest to dobry odruch fizjologiczny, jaki że być efektem nadmiernej liczby jedzenia. Rzadko jest objawem groźnych choroby pomiędzy innymi takich jak: „leniwy” żołądek, schorzenia kurczliwości dolnego zwieracza przełyku, lub upośledzeniem drożności przewodu pokarmowego. Natomiast gdy sygnały się nasilają, warto udać się do specjalisty. Na bazie przeprowadzonego wywiadu i pewnych badań, ustalana jest kwalifikacja oraz podejmowane leczenie. Do zdiagnozowania chorób układu pokarmowego niejednokrotnie zajmuje się następujące analizowania: kontrastowe analizowania radiologiczne, gastroskopię, a również badanie ciśnienia przełyku i badanie pracy elektrycznej żołądka (wykonywane sporadycznie).

Częste odbijanie – niestrawność czy choroba żołądkowa?Niestrawność żołądka – jak ograniczyć?

Choroby ze strony układu pokarmowego potrafią stanowić nie tylko nieprzyjemne, jednak także wstydliwe oraz utrudniać prawidłowe działanie. Dobrze jest kojarzyć się do kilku praktycznych reguł oraz wskazań, które efektywnie pomogą ograniczyć reakcje naszego organizmu. Odbijanie się można zminimalizować przez zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych. Po pierwsze, ważna jest zmiana sposobu jedzenia. Przede wszystkim mowa tutaj o wolniejszym spożywaniu posiłków. Także warto zwrócić uwagę na wielkość porcji, które winnym być mniejsze. Kuchnia również winna być lekka. Warto zrezygnować z tłustych potraw, a również nadmiernego spożywania słodyczy, które wzmagają puste odbijanie. Po drugie, każdy kęs winien być dobrze pogryziony. Wtedy do żołądka znajduje się mniej powietrza. Po trzecie, zrezygnujmy z gazowanych napojów, a również alkoholu. Zwiększają one objętość gazów w żołądku. Po czwarte, wszystkie pastylki musujące wypijajmy po ich całkowitym rozpuszczeniu się. Nie wystawiamy się wówczas na nieprzyjemne odbijanie.

Niestrawność – dieta

By uniknąć niestrawności, należy przestrzegać kilku zasad prawidłowego żywienia się, na przykład jeść 3-4 posiłki dziennie zamiast 1-2. Posiłki winnym być przeżuwane oraz jedzone w porządku oraz bez pośpiechu. Ostatni posiłek winien być jedzony nie później aniżeli 3 godziny przed snem. Osobom uskarżającym się na popularną niestrawność poleca się unikanie smażonych oraz tłustych potraw, jakie potrafią podrażnić żołądek. Tak naprawdę, wzdęcia nie składają się z ilością gazów w przewodzie pokarmowym, a przede każdym z ich subiektywnym odczuwaniem. Pomimo to ograniczenie ich liczby zazwyczaj pomaga. By uniknąć wzdęcia brzucha, należy ograniczyć ilość wypijanych napojów gazowanych, gazopędnych potraw (fasolka, groch, cebula, jabłka) oraz starać się jeść stopniowo. Zgaga wymaga obserwacji reakcji organizmu na pewne potrawy, ponieważ u każdej mającej na nią osoby sygnały potrafią pojawić się po czymś innym. Na zgagę pomaga wypicie np. mleka. Po jedzeniu najlepiej się nie schylać, ponieważ to akurat może skutkować cofanie się kwasów żołądkowych do przełyku.

Podsumowanie

Odbijanie się zwykle jest dobrym odruchem fizjologicznym naszego organizmu. Występuje po jedzeniu, podczas którego połykamy chociażby 200 ml powietrza. Warto pamiętać, iż im szybciej jemy a im większe ilości, tym bardzo powietrza dociera do naszego układu pokarmowego. Więc posiłki jedzmy stopniowo, dokładnie przeżuwając każdy kęs. Bekanie może być także spotęgowane przez spożywanie tłustych potraw, słodyczy, a również alkoholu. Więc warto zrezygnować z tychże artykułów. Gdy sygnały nie znikają, warto zgłosić się do specjalisty, który na bazie wywiadu oraz pewnych badań stwierdzi, lub mamy na niestrawność, lub może wystąpiła u nas poważniejsza dolegliwość. Połączona pomiędzy innymi z schorzeniami kurczliwości dolnego odcinka przełyku, „leniwym” żołądkiem lub przetoką okrężnico-żołądkową.

Jak walczyć z niedoskonałościami skóry

0

W ostatnich czasach niedoskonałości skóry ma właściwie każdy. Idealna skóra jest jędrna, gładka oraz dobrze napięta. Właściwie działa na elementy atmosferyczne, ponieważ jest tak nawilżona oraz odżywiona. Niewidoczne są na jej powierzchni rozszerzone naczynka krwionośne ani plamy barwnikowe. Natomiast są to indywidualne cechy skóry normalnej. I ta jest zwłaszcza u dzieci do czasu pokwitania.

Pielęgnacja cery suchej

Kluczowe dla cery suchej jest zbytnie łuszczenie oraz odczucie ściągnięcia. Dzieje się tak, bo mechanizmy wytwarzania sebum są zaburzone. Do oczyszczania twarzy winno się wybierać delikatne środki nawilżające. Należy unikać toników z zawartością alkoholu. Wykorzystywane kosmetyki oraz maski powinny być bogatą konsystencję. Najlepiej wybierać te o wartościach dogłębnie nawilżających, odżywczych oraz regenerujących. Warto, by w składzie stosowanego środka nie zabrakło emolientów. Elementy te dostępne są za natłuszczanie skóry. Mają na powierzchni naskórka ochronny film, dzięki temu skóra sucha lepiej znosi funkcjonowanie elementów atmosferycznych. W pielęgnacji ważną funkcję odgrywają także elementy higroskopijne. Składają się one z wodą w naskórku oraz chronią jej odparowaniu. Szukajmy artykułów, które w sklepie będą miały:

glicerynę,

glikol propylenowy,

kwas hialuronowy,

olej migdałowy,

wosk pszczeli,

masło shea,

mocznik.

Pielęgnacja cery naczynkowej

Obecnie jeszcze więcej osób ma kłopot z cerą naczyniową. Teleangiektazje (rozszerzone naczynka włosowate) potrafią powstawać przy każdym typie skóry. Niejednokrotnie wiążą się na tle cery suchej oraz delikatnej. Skóra naczyniowa niezwykle powszechnie działa na elementy zewnętrzne długotrwałym zaczerwienieniem. Rumień powstaje na skutek gwałtownego kurczenia się oraz rozszerzania naczyń. Z postępem czasu może się utrwalić oraz stać na stałe. Więc skórę naczyniową podczas pielęgnacji należy traktować jako bardzo wrażliwą. W celu oczyszczenia skóry naczynkowej winni ograniczyć się do jednego preparatu. Najlepiej wybierać płyny micelarne. Dobrze oczyszczają powierzchnię skóry, a ich zastosowanie nie wymaga późniejszego czyszczenia twarzy wodą z żelem lub stosowania toniku. Niezbędne są peelingi enzymatyczne, które wywołują rozpuszczenie zrogowaciałego naskórka. Peelingów z ziarenkami się nie poleca, ponieważ mechaniczne tarcie naskórka może wywołać rozdrażnienia. Kosmetyki oraz maski powinny być wartości wzmacniające oraz uszczelniające naczynka. Warto, by w ich składzie znajdowały się substancje, takie jak:

witamina C,

witamina K,

ruta,

ekstrakt z kasztanowca,

siarczan dekstranu,

metylochalkon hesperydyny,

mentol.

Jak walczyć z niedoskonałościami skóryPielęgnacja cery tłustej

Jest dość gruba, i jej powierzchnię pokrywa duża liczba sebum. Dzięki temu niezwykle dobrze znosi drażniące funkcjonowanie elementów zewnętrznych oraz leków myjących. Zaletą skóry tłustej jest to, iż stosunkowo późno zaczyna się mechanizm jej starzenia. Niestety, w efekcie nadmiernej aktywności gruczołów łojowych powszechnie dochodzi do występowania niedoskonałości, takich jak zaskórniki oraz grudki. Czasem na powierzchni skóry zaczynają się stany zapalne, i w efekcie nieodpowiedniej pielęgnacji skóra tłusta może przeobrazić się w cerę trądzikową. W pielęgnacji cery tłustej ważną funkcję odgrywa zmniejszanie grubości powłoki rogowej. Często winno się wykorzystywać rozmaite peelingi. Hamuje to blokowaniu ujść mieszków włosowych. Toniki oraz żele do czyszczenia twarzy powinny być wartości antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Wykorzystywane kosmetyki powinny mieć substancje matujące oraz seboregulujące. Maski powinny wykazywać funkcjonowanie oczyszczające oraz ściągające. Polecane są środki o ilości:

kwasu salicylowego,

kwasu glikolowego,

cynku,

kwasów owocowych,

kaolinu,

krzemionki,

siarki.

Pielęgnacja cery mieszanej

Jest często występującym wśród kobiet typem skóry. Kluczowe dla cery mieszanej jest to, iż trzyma ona w sobie cechy skóry suchej oraz tłustej. Ma tendencje do występowania zaskórników oraz krostek, jak także do łuszczenia. Z tego sensu jej pielęgnacja jest dosyć trudna. Należałoby postępować z nią jak z dwoma rodzajami cery. Natomiast ciężko wykorzystywać na raz dwa rozmaite z siebie środki kosmetyczne. Jest toż dosyć absorbujące, a poza tym kosztowne. Więc warto przestrzegać paru praktycznych zasad. Do czyszczenia należy wykorzystywać delikatne żele oczyszczające. W wypadku wielkiej możliwości do łojotoku można wybierać toniki antyseptyczne. Jeśli cera wykazuje natomiast więcej cech skóry suchej, toniki powinny w składzie mieć elementy nawilżające oraz zmniejszające. Do nawilżania skóry dobrze jest wykorzystywać kosmetyki o lekkiej formule. Dobrze nawodnią cerę, jednak nie spowodują występowania zaskórników. Peeling wykorzystywany raz w tygodniu dobrze oczyści oraz wygładzi skórę. Dodatkowo, w współzależności od potrzeb, niezbędne jest wykorzystywanie masek o wartościach regenerujących, odżywczych oraz oczyszczających. Gdy domowe sposoby pielęgnacji składają się niewystarczające, warto pomyśleć o odwiedzeniu dermatologa czy specjalisty medycyny estetycznej, by specjalista dobrał właściwe zabiegi medyczne i odpowiednią pielęgnację skóry.

Kolagen – jakie preparaty wybrać?

0

Kolagen od lat jest przedmiotem badań naukowców oraz każdy kolejny eksperyment przynosi rewolucyjne odkrycia dotyczące jego zbawiennego działania na ludzki organizm. Jest on używany w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, a również w medycynie: chirurgii plastycznej, ortopedii lub stomatologii (1). Jakie środki z kolagenem można jeść w celu ochrony stawów przed urazami oraz dolegliwościami? Lub przydatniejszy będzie kolagen do picia, lub kolagen w kapsułkach? Odpowiadamy na te także różne pytania.

Czym jest kolagen?

Kolageny to część białek będących w organizmach zwierzęcych. Jak dotychczas, wyodrębniono 29 typów białek kolagenowych, przy czym każdy z nich jest bardzo ważny dla działania organizmu. Białka kolagenowe są w części organów oraz tkanek: w rogówce, kościach, chrząstkach, skórze, więzadłach oraz ścięgnach. Ich ważnym zadaniem jest utrzymywanie sprężystości tkanki łącznej i jej odporności na rozciąganie. Niestety zaraz po 25. roku mieszkania w systemie człowieka dochodzi do schorzeń stabilności pomiędzy produkcją a rozkładem kolagenu w tkankach oraz narządach. Ma to pomysł na stan skóry oraz paznokci, niekorzystnie wpływa na działanie naczyń krwionośnych oraz limfatycznych, że być etiologią groźnych chorób zwyrodnieniowych stawów oraz kości. Na szczęście rozwój technologii naukowych pozwalał na pozyskiwanie tzw. hydrolizatów kolagenu i tworzenie ich w formy suplementów kuracji. Analizowania naukowe udowodniły z kolei wartości prozdrowotne i aktywność biologiczną przyjmowanych doustnie hydrolizatów kolagenu w leczeniu chorób stawów oraz kości, a jeszcze ich dobry nacisk na poprawę wyglądu i kondycji włosów, skóry oraz paznokci.

Jak działa kolagen?

Suplementy kuracji zawierające kolagen, m.in. Joint Care oraz Flex Guard, zapewniają elementów budujących strukturę stawową. Wykazano, iż hydrolizowana forma kolagenu wywiera pozytywne, terapeutyczne funkcjonowanie u osób z osteoporozą oraz zapaleniem stawów. Może zwiększać gęstość oraz mineralizację kości i zmniejszać ucisk połączony ze zmianami w tkance stawowej. Białko to ma także wykorzystanie w sporcie. Przeprowadzono badanie, które pokazało, iż długookresowe stosowanie kolagenu poprawia stan zdrowia stawów u sportowców. Część badawcza składała się z 147 osób (72 panów oraz 75 kobiet). Przez czas 24 tygodni połowa badanych przyjmowała 25 ml płynu z 10 g kolagenu, a druga połowa 25 ml płynu placebo. W obydwu grupach badano bolesność, elastyczność i stan zapalny w stawach. Na bazie przeprowadzonego analizowania stwierdzono, iż wykorzystywanie hydrolizowanego kolagenu u sportowców umożliwia ograniczyć odczuwanie ucisku oraz obniża ryzyko występowania zmian zwyrodnieniowych w liczbie podwyższonego ryzyka. Jak widać stosowania kolagenu na stawy ma cel oraz jest w pełni uzasadnione.

Kolagen – jakie preparaty wybrać?Kolagen naturalny na stawy

Dowodów na dobre oddziaływanie suplementów kuracji na zdrowie stawów dostarczyły analizowania wykonane na całym globie. Jedno z pierwszych przeprowadzono w 2002 r. na grupie pięciu kobiet ze stwierdzoną dolegliwością zwyrodnieniową stawów – po 42 dniach doustnego stosowania środka z kolagenem u czterech z nich nastąpiło ograniczenie choroby bólowych średnio o 26%. Inne badanie przeprowadzono na grupie 52 osób ze stwierdzoną dolegliwością zwyrodnieniową stawu kolanowego. Po 90 dniach kuracji z użyciem środków zawierających kolagen ich odczucie bólu kolana, sztywności stawu i możliwość podejmowania odpowiednich, codziennych aktywności poprawiło się o 33%. Z kolei stosowanie doustne leków z kolagenem pacjentom skarżącym się na ucisk stawów połączony z wysiłkiem fizycznym (jednak bez cech dolegliwości zwyrodnieniowej) poskutkowało znaczną poprawą elastyczności stawów, ucisk powysiłkowy pojawiał się u nich później oraz był krócej aniżeli w liczbie przyjmującej placebo.

Najlepszy kolagen – jak dobrać?

Na rynku odnaleźć można duży wybór rozmaitych środków mających w swoim składzie kolagen. Dostępne są m.in. pastylki z kolagenem, kolagen w proszku lub kolagen w płynie. Dobór właściwej formy suplementu jest tak naprawdę uzależniony od indywidualnych preferencji i wygody. Pastylki, w ilości zalecanej przez producentów, należy po prostu połknąć oraz popić wodą. Kolagen w płynie zwykle stosuje się podobnie jak syrop, odmierzając zalecaną dawkę za pomocą łyżeczki czy dodanej do produktu miarki. Z kolei kolagen w proszku – także przestrzegając dawek pewnych przez producenta – rozpuszcza się w wodzie oraz stworzoną w tenże sposób miksturę wypija. Nowoczesne technologie, pozwalające na pozyskiwanie kolagenu w formie zmikronizowanej, sprawiają, iż dociera on bezpośrednio do stawów w aktywnej postaci. Co istotne, hydrolizat kolagenu spotykany w tego rodzaju suplementach kuracji został oficjalnie zatwierdzony do zastosowania przez Amerykański Urząd ds. Żywności oraz Preparatów jako artykuł w kategorii GRAS – Generally Recognized as Safe.

Kolagen w tabletkach lub do picia?

Na rynku dostępne są również suplementy zawierające kolagen w formie sypkiej, nadającej się do picia, jak a w form tabletek czy pigułek. Ze powodu na szybszą przyswajalność oraz łatwość stosowania sugerujemy wybór artykułów z kolagenem do picia. Dostarczenie 8 g tego białka mogłoby wymagać przełknięcie 8 masywnych kapsułek, i jak wiadomo że nie być to komfortowe. Bez wątpienia łatwiejsze będzie wypicie 200 ml smacznego napoju z taką samą zawartością tego elementu.

ZOBACZ TEŻ