Winogrona – właściwości odżywcze i zdrowotne

Winogrona to owoce, których stronie są doceniane od tysiącleci. Ta długowieczna roślina zabezpiecza przed dolegliwościami cywilizacyjnymi, m.in. przed nadciśnieniem tętniczym lub rakiem. Poza tym z winnych jagód powstaje najodpowiedniejsze wino, zdrowy olej oraz smaczne rodzynki. Sprawdź, jakie jeszcze wartości mają winogrona oraz jakie znalazły wykorzystanie.

Winogrona to owoce, których wartości były popularne już 5 tys. lat p.n.e. Wtedy znalazły wykorzystanie m.in. jako sposób na chorób układu pokarmowego, skaleczenia oraz rany. Właściwości winogron doceniła również współczesna medycyna niekonwencjonalna – powstał chociażby jej specjalny dział, który nosi nazwę ampeloterapia, czyli leczenie winogronami, sokiem winogronowym, a chociażby winem. Nic dziwnego – winogrona są skarbnicą witamin oraz elementów mineralnych. Mają witaminy C oraz A, witaminy z grupy B, potas, fosfor i wapń, magnez, cynk, miedź, żelazo. Także należą do nielicznych owoców zawierających jod – konieczny dla działania tarczycy. Są też zasadotwórcze, co pomaga w pozbyciu się nagromadzonych w systemie kwasów.

 

Winogrona zabiją komórki rakowe

 

Winogrona zawdzięczają swoje antynowotworowe właściwości flawonoidom, które wybierają się w pestkach, skórkach oraz szypułkach winogron, a również witaminom C oraz A. Flawonoidy, jak także witaminy C oraz A, to naturalne przeciwutleniacze (odmiennie antyoksydanty), które wymiatają z organizmu wolne rodniki, winne m.in. za rozwój chorób nowotworowych. Jak wychodzi z dotychczasowych badań naukowców, ekstrakt z nasion winogron efektywnie niszczy komórki rakowe w hodowli, m.in. raka skóry, sutka, jelita, płuc, żołądka, prostaty. Z kolei amerykańscy naukowcy na łamach pisma „Clinical Cancer Research”, przekonują, iż wyciąg z nasion winogron przyczynia się do śmierci komórek nowotworowych odpowiedzialnych również za białaczkę. Xianglin Shi z University of Kentucky wraz z kolegami z zespołu badawczego oceniali funkcjonowanie innych dawek ekstraktu z nasion winogron na naturalne komórki nienowotworowe oraz komórki białaczki (w laboratorium). Zaobserwowali oni, iż u 75 proc. komórek białaczki dochodzi do apoptozy (zaprogramowanej śmierci komórkowej) po 24 godzinach od podania wyciągu z nasion winogron. Również ekstrakt nie uszkodził zdrowych komórek. Naukowcy dowiedli także, iż ekstrakt z nasion winogron aktywuje w celach nowotworowych białko JNK, które kieruje komórki na drogę apoptozy. Nie określa to natomiast, iż jedzenie winogron pomoże konkretnym osobom pokonać raka – zaznaczają naukowcy. Natomiast jedzenie winogron i innych owoców, a również warzyw, z pewnością wspomoże zapobiegać wzrostowi nowotworów.

 

Winogrona potrafią zapobiec wadom serca oraz cukrzycy

 

winogronaNaukowcy z Uniwersytetu Michigan na łamach serwisu EurekAlert przekonują, iż zielone, czerwone oraz czarne winogrona pomagają obniżyć ciśnienie krwi oraz ograniczyć wytrzymałość na insulinę, a co za tym idzie – zmniejszają ryzyko wzrostu chorób serca oraz cukrzycy. Zdaniem naukowców jest toż zasługa zawartych w winogronach fitochemikalii, czyli substancji czynnych pochodzenia roślinnego, które wykazują funkcjonowanie przeciwutleniające. Pomimo, iż analizowania były wykonywane na szczurach, naukowcy przypuszczają, iż spożywanie winogron ma podobnie korzystny nacisk na ludzi. Inni naukowcy twierdzą, iż najskuteczniej przed postępem chorób układu sercowo-naczyniowego zabezpieczają ciemnofioletowe winogrona, bo mają najwięcej flawonoidów. Są toż substancje, które podwyższają stopień „dobrego” cholesterolu HDL i hamują utlenianie „złego” cholesterolu LDL, zapobiegając tym samym miażdżycy, a dalej rozwojowi chorób, takich jak udar mózgu lub zawał serca.

 

Winogrona a odchudzanie

 

Winogrona potrafią wesprzeć mechanizm odchudzania, ponieważ zamknięty w nich resweratrol wspiera redukcję wagi ciała. Naukowcy przekonują, iż resweratrol zwiększa mechanizm rozpadu tkanki tłuszczowej. Także udowodniono, iż wykorzystywanie resweratrolu poprawia insulinowrażliwość komórek, w efektu czego możliwa jest regulacja poziomu glukozy oraz insuliny, co pośrednio oddziałuje dobrze na zmniejszenie wagi oraz ilość tkanki tłuszczowej w systemie. Najwięcej resweratrolu zawiera skórka czarnych winogron. Osoby na diecie odchudzającej powinny natomiast jadać winogrona z umiarem, bo należą do owoców dosyć kalorycznych: porcja 100 g to 69 kcal.

 

Winogrona a cukrzyca

 

Winogrona mają mały indeks glikemiczny (IG= 45), natomiast pomimo to cukrzycy winni ich unikać. Mają bowiem sporo (12-25 proc.) cukru, zwłaszcza łatwo przyswajalnej glukozy oraz fruktozy. Warto wiedzieć, iż kiść winogron zawiera ok. 5 kostek cukru.

Winogrona – wykorzystanie w kosmetyce

 

W winogronach można odnaleźć dużo miedzi, chromu oraz cynku – pierwiastków, które oddziałują na elastyczność skóry. Z kolei zamknięty w nich potas decyduje o jej jędrności. Zaś mangan oraz żelazo, których także nie brakuje w tychże słodkich owocach, nadają cerze ładny, zdrowy koloryt. Warto wiedzieć, iż elementy te, w związaniu z witaminą C, działają jak środek: łagodzą stanu zapalne oraz podrażnienie naskórka. Także winogrona redukują zbytnie wydzielanie sebum, więc są częstymi składnikami kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry tłustej. Naukowcy dowiedli, iż garść świeżych liści winorośli dodana do ciepłej wody działa odtruwająco oraz oczyszczająco na skórę. Taka kąpiel polecana jest szczególnie wieczorem, bowiem odpręża oraz poprawia usposobienie.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here