odporność

Czas jesienno-zimowy nie rozpieszcza. Niskie temperatury, wiatr, śnieg oraz brak słońca potrafią nadwyrężyć system immunologiczny. Również sami osłabiamy własną wytrzymałość, stosując złe zwyczaje. O ile nie jesteśmy na wrodzony deficyt odporności, możemy znacznie zrobić, żeby rzadziej chorować. Stres, nieregularny sen, zła dieta, brak ruchu czy za duży trening – to najpopularniejsze etiologie osłabienia odporności. Organizm otrzymuje wiele bodźców, które wprawiają go w stres oraz utrudniają działanie. Dobra reklama jest taka, iż nasz system odpornościowy jest w stanie poradzić sobie z wieloma patogenami, gdy dobrze o niego zadbamy.

 

Jak działa układ odpornościowy?

 

odpornośćWytrzymałość dzieli się na wrodzoną (nieswoistą), z jaką wydajemy się, oraz nabytą (swoistą), która nadaje się w czasie życia. Nabywamy wytrzymałość przez kontakt z określonym patogenem (dolegliwość oraz szczepionkę), dzięki czemu organizm zdecydowanie lepiej radzi sobie z zarazkiem. Komórki układu immunologicznego znajdują się w szpiku kostnym, grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych, migdałkach oraz jelitach. Limfocyty B oraz T produkują przeciwciała, zdolne do zniszczenia chorobotwórczych zarazków. Komórki układu odpornościowego żyją niecałe 36 godzin, natomiast mają łatwość regeneracji.

 

Osłabiony organizm – sygnały

 

System odpornościowy odpowiada za zwalczanie choroby wywołanych przez mikroorganizmy, bakterie, pierwotniaki, a również tkanki obce oraz nowotwory. Zmniejszenie odporności daje o sobie znać:

  • zmęczenie,
  • zmęczenie,
  • uciski głowy,
  • temperatura,
  • uciski mięśni oraz stawów,
  • zawroty głowy,
  • spadek sił witalnych.

Jak te sygnały wydają się co najmniej osiem czy dużo razy w czasu roku, a również jesteśmy na dwa czy więcej zapalenia płuc w czasu roku czy zakażenia zatok o dużym procesie lub również przyjmujemy antybiotyki bez wyraźniej poprawy (od 2 miesięcy czy dłużej), to wielki znak, iż należy lepiej zadbać o wytrzymałość .

 

Co robić, by wzmocnić organizm?

 

System immunologiczny winien zadziałać dobrze w pomieszczeniu, gdzie zaatakowała choroba, np. w życiu, uchu, zatokach, płucach, nerkach lub pęcherzu moczowym. Więc najistotniejsza jest profilaktyka, która pozwoli utrzymać energię na pewnym poziomie a nie dopuści do zakażenia. Oprócz kuracji oraz odpowiedniej liczby snu istotny jest dobry ubiór (czapka na głowie oraz gorące obuwie). System odpornościowy ulega osłabieniu nie tylko przez związek z bakteriami oraz wirusami, jednak także substancjami toksycznymi, drażniącymi, alergenami. Poleca się utrzymywać czystość w domu, wymieniać worki z odkurzacza, wietrzyć mieszkanie, nie przesadzać z alkoholem.

Witaminy oraz minerały na wzmocnienie organizmu

 

Podstawą wzmocnienia odporności jest zbilansowana dieta, pełna świeżych warzyw, owoców, dobrej jakości mięsa, podrobów, nabiału oraz dobrych tłuszczy. Dzięki temu dostarczamy organizmowi komplet witamin oraz minerałów:

  • witamina A – wpływa na dojrzewanie komórek immunologicznych. Można ją odnaleźć w podrobach, jajach, serach, maśle, pewnych gatunkach ryb, pietruszce
  • witamina C – wzmacnia naczynia krwionośne. Znajduje się w papryce czerwonej, natce pietruszki, chrzanie, jarmużu, brukselce, szpinaku i owocach: porzeczkach czarnych, poziomkach, truskawkach, kiwi, cytryna, pomarańcza oraz grejfrut
  • witamina D – wzmacnia kości, utrzymuje równowagę fizjologiczną organizmu. Witaminę można wyszukać w tranie, tłustych rybach morskich, mięsie, podrobach oraz artykułach mlecznych i odnosi się ją, będąc na słońcu
  • selen – pobudza pracę komórek odpornościowych (limfocytów T). Można go odnaleźć w podrobach, rybach, artykułach zbożowych oraz roślinach strączkowych
  • cynk – dzięki niemu zwiększają się limfocyty T. Cynk znajduje się w czerwonym mięsie, warzywach, szpinaku, orzechach
  • żelazo – działa w zmniejszeniu ryzyka choroby, zakażeń, podwyższa czynność bakteriobójczą organizmu. Pierwiastek żelaza znajduje się w ciele oraz jego przetworach, artykułach zbożowych, warzywach oraz owocach (1,2).

 

Hartuj się

 

Jeśli jesteśmy zahartowani, naczynia włosowate stają się niewrażliwe na gwałtowne zmiany ciepłoty. To dzięki gimnastyce naczyń, która polega m.in. na kontrolowanym narażaniu się na wielkie zmiany temperatur, np. w saunie lub w kąpieli w zimnej wodzie.Modelową wytrzymałość mają ludzie morsy. Ich system naczyniowy jest mało wyczulony na chłód, przez co nie blokuje dopływu krwi oraz nie hamuje reakcji odpornościowej. Niektórzy sugerują, żeby rozpocząć od chodzenia po byciu w negliżu. Wpierw przez kilka dni w temperaturze pokojowej, czyli 20-24 st. C. Następnie dzielimy się przy 15-17 st. C. Gdy przyzwyczaimy się do chłodu, na parę minut wychodzimy na dwór rozebrani, a nie nadzy. Gdy przejdziemy suchą zaprawę, możemy rozpocząć hartowanie wodą. Wpierw trzyminutowy masaż gąbką zamoczoną w wodzie o temp. 35 st. C. Powoli wydłużamy okres nacierania oraz schładzamy wodę. Można również rozpocząć od kąpieli w ciepłej wodzie. Co dwa-trzy dni temperaturę zmniejszamy o jeden stopień, schodząc do 18 stopni. Hartowanie to też chodzenie szybkim krokiem, bieganie, jeżdżenie na rowerze.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here