Na co zwrócić uwagę przy zakupie ostrzałki do noży

Zjawisko tępienia się krawędzi noża jest zupełnie naturalne i dotyczy nawet najlepszych ostrzy. Aby utrzymać kuchenny nóż w dobrej kondycji, co jest ważne szczególnie w przypadku profesjonalnych kucharzy, należy zaopatrzyć się w ostrzałkę do ostrzy.

Profesjonalna ostrzałka do noży – jaką wybrać?

Wybór ostrzałek na rynku jest bardzo szeroki i zróżnicowany. Stąd też każda osoba z pewnością znajdzie dla siebie model, który przypadnie jej do gustu. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że poszczególne ostrzałki różnią się od siebie nie tylko ceną, ale także materiałem, z jakiego zostały wykonane, jakością wykonania, a także sposobem używania. Warto także pamiętać o tym, że rodzaj ostrzałki należy dobrać do materiału, z jakiego zostało wykonane ostrze.

Aby ostrzałka wykazywała się dużą skutecznością, powinna być wykonana z materiału ściernego o dużej twardości. Trzeba pamiętać o tym, że standardowe noże kuchenne wykonane ze stali mogą ostrzone być na zwykłych, kamiennych ostrzałkach. Zastosowanie ich jednak w przypadku ekstremalnie twardych, japońskich noży, może skończyć się nieodwracalnym zniszczeniem ostrza.

Dlatego to zwłaszcza profesjonalni kucharze, pracujący na nożach wysokiej jakości, powinni zwrócić uwagę na odpowiedni dobór ostrzałki.

Jaką ostrzałkę wybrać?

Osoby, które nie mają dużych wymagań co do ostrzałki do noży, mogą zdecydować się na ostrzałkę kamienną. Jej ogromną zaletą jest niska cena, a także duża dostępność – kupić ją można w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Profesjonalna ostrzałka do noży wykonana z kamienia wymaga jednak nieco wprawy od jej użytkownika. Trzeba zadbać o to, by ostrze przez cały czas utrzymywać pod odpowiednim kątem, a także stosować właściwy nacisk.

Nieco lepsza z pewnością okaże się ostrzałka diamentowa, która wykazuje bardzo dobre właściwości ścieralne. Nadaje się ona również do mocno uszkodzonych i wyszczerbionych ostrzy. Również nie należy do szczególnie drogich – najprostsze modele można kupić już za kilkanaście złotych.

Z kolei te osoby, które intensywnie ostrzą swoje noże, mogą zdecydować się na ostrzałkę elektryczną. Jest to urządzenie, które posiada nieco większe rozmiary i kosztuje więcej, jednak komfort jego użytkowania jest nieporównywalnie wysoki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here