lasagne

Pierwsze wiadomości o potrawie pojawiły się już w starożytności, (podobno nastąpiło to ok. 2 000 lat temu). Najbardziej znana i popularna jest wersja z mięsem. Oryginalny przepis na lasagne pochodzi z XIV wieku i sugeruje, by ugotowany makaron przekładać z warstwami mięsa oraz posypać przyprawami i serem. Co natomiast jeśli mamy ochotę na wariant bez mięsa? To nic trudnego, a tak przygotowana potrawa może być hitem na wielu spotkaniach rodzinnych czy domowych.

Jak przygotować wegańską wersję tej potrawy?

FARSZ 

  • opakowanie makaronu lasagne (niecałe 500g)
  • pół kubka zielonej i półczerwonej soczewicy (suchej)
  • 400g pieczarek
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • butelka passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  •  przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka i ostra papryka

BESZAMEL 

  • 2 szklanki mleka owsianego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Przeczytaj też: http://www.unumodels.pl/ekologia-w-modzie-czym-jest-i-jak-dzieki-niej-mozemy-dbac-o-srodowisko/

Sposób przygotowania wegańskiego dania

  •  Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, odrobinę soli oraz suszonej papryki (słodkiej i ostrej). Czekamy, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy pieczarki, znów oprószamy solą i pieprzem. Można podlać odrobiną passaty. Czekamy, aż pieczarki będą lekko podduszone.
  • W drugim garnku gotujemy w wodzie soczewicę (zieloną i czerwoną razem) ze sporą szczyptą soli.
  • Podlewamy sos pozostałą passatą. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Przykrywamy, aby sos był nadal dosyć wodnisty. Właśnie ten sos sprawi, że nieugotowane wcześniej płaty lazanii upieką się idealnie i będą bardzo mięciutkie.
  • Po około 20-25 minutach odcedzamy soczewicę, pozostawiając odrobinę wody z gotowania. Dodajemy do sosu.
  • Następnie smarujemy naczynie oliwą z oliwek. W rondelku robimy zasmażkę poprzez rozpuszczenie mąki w gorącej oliwie. W jednej ręce trzymamy trzepaczkę, a drugą dolewamy powoli mleko, cały czas mieszając i grzejąc. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Piekarnik nagrzewamy do 200 st. W brytfance układamy płat lasagne, sos pomidorowy, beszamel i tak kolejno – wychodzą 4 duże lasagne składające się z 4 płatów. Sam wierzch polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Przykrywamy brytfankę szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut. 

Źródło: https://www.zyjezebyjesc.pl/

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here