Z informacji Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego wynika, iż zawał mięśnia sercowego powoduje systematycznie blisko 100 zgonów w własnym kraju, a dolegliwości sercowo-naczyniowe są etiologią blisko połowy wypadków śmierci w Polsce. Z tego powodu warto wiedzieć, jakie elementy potrafią niekorzystnie wpływać na zdrowie serca. Elementy ryzyka chorób serca dzieli się na niemodyfikowalne i modyfikowalne. Te pierwsze – wśród których wybiera się m.in. wiek, płeć i uwarunkowania genetyczne – są zupełnie wolne od każdego człowieka oraz nie ma zdolności, żeby w każdy sposób na nie wpłynąć. W wypadku elementów modyfikowalnych wszystek z nas może rozpocząć kroki, żeby zmniejszyć ich negatywne wpływanie na zdrowie serca.
Zdrowe serce a tryb życia
Analizowania naukowe dowiodły, iż na mięsień sercowy negatywnie oddziałują takie elementy, jak:
•palenie papierosów – zwiększa również zachorowalność, jak oraz śmiertelność z względu chorób sercowo-naczyniowych, zamknięte w dymie tytoniowym nikotyna i tlenek węgla wywołują obkurczanie naczyń krwionośnych, podwyższenie poziomu złego cholesterolu LDL i zmniejszenie poziomu dobrego cholesterolu HDL, a również wzmocnienie krzepliwości krwi,
• brak aktywności ruchowej – siedzący styl życia podwyższa ryzyko nastąpienia chorób sercowo-naczyniowych, a również podwaja ryzyko przedwczesnego zgonu, analizowania kliniczne dowiodły, iż trening sportowy pozytywnie oddziałuje na rozwój miażdżycy, zmniejszając całkowitą śmiertelność o 20-25%,
• elementy psychospołeczne – takie jak niski status socjoekonomiczny, brak wsparcia społecznego, izolacja, stres w pracy zawodowej i życiu rodzinnym, nadmiar negatywnych emocji wpływają na ryzyko wzrostu dolegliwości wieńcowej, a u chorych z już zdiagnozowanym zaburzeniem niekorzystnie wpływają na jego czas oraz rokowania,
• otyłość – analizowania epidemiologiczne dowiodły, iż otyłość, szczególnie brzuszna, częściej będąca u kobiet, sama w sobie jest elementem zwiększającym ryzyko nastąpienia chorób serca, jak i zwiększa ryzyko innych zaburzeń będących etiologią zaburzeń mięśnia sercowego.
Dieta dla prawidłowego serca
Bardzo istotnym elementem wpływającym także na wzmocnienie ryzyka nastąpienia chorób serca, jak oraz mającym funkcjonowanie zapobiegawcze jest dieta. Dowodów na to spowodowało przede wszystkim badanie porównawcze, znane jako Badanie Siedmiu Krajów. Zgodnie z jego wynikami, spożywanie wielkich liczb artykułów bogatych w nasycone kwasy tłuszczowe (występujące szczególnie w tłuszczach zwierzęcych) jest związane z zachorowalnością i umieralnością na dolegliwość niedokrwienną serca w takich krajach, jak Finlandia, Stany Zjednoczone oraz Holandia. Z kolei wysokie spożycie artykułów zawierających jednonienasycone kwasy tłuszczowe (znajdujące się np. w oliwie z oliwek) obniża ilość zachorowań w państwach śródziemnomorskich, np. Grecji, Hiszpanii lub we Włoszech. Nawyki żywieniowe mieszkańców tychże państw decyduje się mianem kuracji śródziemnomorskiej. Jest ona uboga w tłuszcze zwierzęce, masło, tłuste wyroby cukiernicze, mięso oraz pełnotłuste mleko, zaś wartościowa – w oliwę z oliwek, nasiona roślin strączkowych, oleje roślinne, ryby, owoce, warzywa, orzechy i artykuły zbożowe. Żywność ta umożliwia odpowiedni stopień cholesterolu we krwi (zmniejsza zły cholesterol LDL oraz podwyższa dobry cholesterol HDL) i zabezpiecza przed miażdżycą. Dodatkowo, elementy kuracji śródziemnomorskiej – warzywa, owoce, artykuły zbożowe oraz strączkowe – mają w sobie mikroelementy (selen, cynk) i witaminy na serce (witamina C oraz E), jakie są źródłem antyoksydantów. Te z kolei zwalczają wolne rodniki, które przyczyniają się do degeneracji naczyń krwionośnych oraz podniesienia ich wrażliwości na zmiany wynikające z miażdżycy.
Warto pamiętać o jeszcze jednym nawyku żywieniowym, negatywnie wpływającym na zdrowie serca. Jest toż duży stopień spożycia soli kuchennej – jej nadmiar w diecie zwiększa ryzyko wzrostu miażdżycy, a również nadciśnienia tętniczego. Jak wynika jednak z informacji WHO, aż 49% wypadków chorób serca może mieć bowiem związek z nadciśnieniem tętniczym. Niedostarczenie organizmowi z dietą elementów odżywczych w odpowiedniej liczby także jest niekorzystne dla zdrowia. Deficyt soli mineralnych niekorzystnie wpływa na pracę serca, i tym tymże funkcje układu krążenia. Za mała podaż w diecie magnezu i potasu powoduje nieefektywną pracę mięśni, w tym mięśnia sercowego. Więc należy jeść artykuły je mające: orzechy, banany, kakao, gorzką czekoladę, banany, pomidory i w małych dawkach ziemniaki. Dieta uboga w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6 zwiększa ryzyko wzrostu miażdżycy, i tym samym nastąpienia zawału serca. Nienasycone kwasy tłuszczowe są potrzebne do odpowiedniej gospodarki cholesterolu a ich deficyt w diecie powoduje wzmocnienie we krwi poziomu cholesterolu LDL. Do artykułów bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe należą: ryby morskie (łosoś norweski, dorsz, tuńczyk, morszczuk), orzechy, nasiona słonecznika, oliwa z oliwek, oleje roślinne (słonecznikowy, rzepakowy, lniany).