Pierwsze wiadomości o potrawie pojawiły się już w starożytności, (podobno nastąpiło to ok. 2 000 lat temu). Najbardziej znana i popularna jest wersja z mięsem. Oryginalny przepis na lasagne pochodzi z XIV wieku i sugeruje, by ugotowany makaron przekładać z warstwami mięsa oraz posypać przyprawami i serem. Co natomiast jeśli mamy ochotę na wariant bez mięsa? To nic trudnego, a tak przygotowana potrawa może być hitem na wielu spotkaniach rodzinnych czy domowych.
Jak przygotować wegańską wersję tej potrawy?
FARSZ
- opakowanie makaronu lasagne (niecałe 500g)
- pół kubka zielonej i półczerwonej soczewicy (suchej)
- 400g pieczarek
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- butelka passaty pomidorowej
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, słodka i ostra papryka
BESZAMEL
- 2 szklanki mleka owsianego
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Przeczytaj też: http://www.unumodels.pl/ekologia-w-modzie-czym-jest-i-jak-dzieki-niej-mozemy-dbac-o-srodowisko/
Sposób przygotowania wegańskiego dania
- Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek siekamy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, odrobinę soli oraz suszonej papryki (słodkiej i ostrej). Czekamy, aż cebula lekko się zeszkli. Dodajemy pieczarki, znów oprószamy solą i pieprzem. Można podlać odrobiną passaty. Czekamy, aż pieczarki będą lekko podduszone.
- W drugim garnku gotujemy w wodzie soczewicę (zieloną i czerwoną razem) ze sporą szczyptą soli.
- Podlewamy sos pozostałą passatą. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Przykrywamy, aby sos był nadal dosyć wodnisty. Właśnie ten sos sprawi, że nieugotowane wcześniej płaty lazanii upieką się idealnie i będą bardzo mięciutkie.
- Po około 20-25 minutach odcedzamy soczewicę, pozostawiając odrobinę wody z gotowania. Dodajemy do sosu.
- Następnie smarujemy naczynie oliwą z oliwek. W rondelku robimy zasmażkę poprzez rozpuszczenie mąki w gorącej oliwie. W jednej ręce trzymamy trzepaczkę, a drugą dolewamy powoli mleko, cały czas mieszając i grzejąc. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 st. W brytfance układamy płat lasagne, sos pomidorowy, beszamel i tak kolejno – wychodzą 4 duże lasagne składające się z 4 płatów. Sam wierzch polewamy pozostałym sosem beszamelowym. Przykrywamy brytfankę szczelnie folią aluminiową i wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut.
Źródło: https://www.zyjezebyjesc.pl/