Na temat żywienia karmiącej mamy narosło wiele mitów. Zwłaszcza wydają się zalecenia dotyczące eliminacji pewnych artykułów, na przykład nabiału. I gdy jest z piciem kawy w ciąży? Kawa wykazuje funkcjonowanie psychoaktywne. Zwykle po spożyciu niewielkiej czarnej do krwioobiegu przedostaje się 99% kofeiny. Substancja osiąga najwyższy stopień po upływie 60 minut. Wiele także zależy od sposobu parzenia: najwięcej kofeiny zawiera filiżanka kawy z ekspresu (100-150 mg), jednak mniej – podobna ilość kawy zalewana wrzątkiem (36-74 mg kofeiny).
Karmienie piersią noworodka
Karmienie piersią jest bardzo oryginalne oraz umożliwia zaspokojenie wszystkich potrzeb maluszka. Jego celem jest (2):
•dostarczanie wszystkich niezbędnych elementów odżywczych,
•wspieranie prawidłowego wzrostu emocjonalnego, psychicznego oraz poznawczego,
•zapewnienie poczucia bezpieczeństwa,
•stymulowanie procesów odpornościowych, enzymatycznych, hormonalnych młodego organizmu,
•tworzenie więzi z dzieckiem.
Pokarm mamy jest niezwykle wskazany dla dziecka. WHO poleca karmienie malca przynajmniej do końca 6. miesiąca życia. Gdy mama wyrazi chęć, może karmić dziecko do 1. czy 2. roku życia, a chociażby dłużej.
Czemu karmienie piersią jest naprawdę istotne?
Mleko mamy ma idealny skład:
•białko – niezwykle dobrze przyswajalne, obecność tauryny, która jest istotna dla budowy oka,
•tłuszcze – zdrowe oraz szybko przyswajalne, długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (LC-PUFA, a wśród nich DHA), kluczowe dla wzrostu tkanki nerwowej oraz budowy oka (dzieci przyjmujące pokarm mamy, nie muszą otrzymywać DHA),
•elementy odpornościowe – dziecko przyjmuje przeciwciała produkowane przez cały okres przez mamę. Dzięki temu skuteczniej stoi się przed wirusami, bakteriami,
•cukry – przede wszystkim laktozę, jaka jest istotna dla budowy tkanki mózgowej oraz wchłaniania wapnia, i oligosacharydy, czuwające nad odpowiednim składem flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym (probiotyki),
•sole mineralne – to wszystkie potrzebne dziecku minerały we wskazanych ilościach, żelazo oraz wapń. Chociażby niedobory u mamy, nie spowodują braku soli mineralnych u dziecka,
•witaminy – wypełniają prawie całe zapotrzebowanie dziecka na witaminy. Mama winna uważać na swoje pożywienie, bo witaminy z grupy B oraz witamina C są dostarczane dziecku zwłaszcza z jej pożywienia. Należy suplementować witaminę D oraz K, bo do organizmu dziecka znajduje się jej za mało.
Lub można pić kawę oraz karmić piersią?
Karmienie jest innym krokiem w życiu kobiety, którego nie warto mieć jako dolegliwości oraz wykorzystywać specjalne zalecenia. To, co je mama, nie ma dużego nacisku na skład jej pokarmu. Duże jest natomiast dobre usposobienie oraz sprawność organizmu. Kawa w ciąży nie szkodzi, warto natomiast ją ograniczyć ze powodu na powolne uwalnianie do organizmu. U kobiety karmiącej kofeina dłużej trzyma się w systemie. Dopuszczalna ilość to maksymalnie 300 mg (do 2 filiżanek kawy dziennie). Warto pamiętać, by kawa nie była za mocna.
Co spożywać oraz pić w trakcie ciąży?
Najlepiej odżywiać się zdrowo, lekkostrawnie oraz pamiętać o różnorodne posiłki. Istotne, by nie były to fast-foody, konserwanty oraz żywność przetworzona. Poleca się jedzenie:
•dobrych mięs oraz tłuszczów (olej słonecznikowy, olej kokosowy),
•artykułów mlecznych oraz jaj,
•pieczywa oraz kasz,
•warzyw oraz owoców,
Warto także pić wielkie liczby płynów, najlepiej wodę mineralną niegazowaną, herbaty owocowe, świeże napoje. Nie poleca się eliminowanie nabiału „na cały wypadek”, bo mleko, sery oraz jogurty to źródło wapnia. Wybierajmy dobrej jakości nabiał. Gdy mama zauważy niepokojące reakcje dziecka (wysypka, ulewanie się), najlepiej przedyskutować to z specjalistą oraz ewentualnie odstawić produkt.
Kawa zbożowa w trakcie karmienia piersią
Kawa zbożowa ma szereg prozdrowotnych właściwości (5):
•jest źródłem wielu witamin oraz minerałów (w tym fosforu, potasu, cynku, żelaza, witamin z grupy B),
•jest niskokaloryczna,
•wspiera wydzielanie żółci,
•nie wypłukuje magnezu,
•nie zakwasza organizmu,
•wspiera system nerwowy,
•stanowi źródło błonnika,
•wspiera perystaltykę jelit,
•ma funkcjonowanie antyoksydacyjne.
Kawa zbożowa jest więc dobrym wyborem dla mam karmiących. Należy mieć w wypadku mam uczulonych na gluten – kawa zbożowa, oprócz żołędziowej, składa się z żyta.
Ogólne zasady kuracji mamy karmiącej
•Posiłki należy jeść często, co 2-3 godziny. W przeciągu dnia mama winna jeść 4-5 posiłków.
•Posiłki winnym być niskie objętościowo, nie należy się objadać.
•W diecie mamy karmiącej należy zwiększyć spożycie artykułów mlecznych tak, by zaspokoić zapotrzebowanie na wapń – 5 szklanek mleka/ napojów mlecznych czy 3 szklanki mleka + 2 plasterki sera żółtego + 50g twarożku.
•Węglowodany złożone stanowią podstawowe źródło energii w diecie, więc winno się zwiększyć spożycie artykułów zbożowych (pieczywo razowe, kasze, makaron pełnoziarnisty, ryż). Należy unikać białego pieczywa.
•Należy zwiększyć spożycie ryb (szczególnie tłustych ryb morskich), jakie są źródłem pełnowartościowego białka, kwasów tłuszczowych omega-3, witaminy A, jodu i fosforu. Kwasy omega-3 są zwłaszcza ważne dla prawidłowego wzrostu układu nerwowego dziecka.