Nowoczesne alternatywy dla klasycznego białego tortu

Biały, wielopiętrowy tort to klasyka, która wciąż ma i będzie miała swoich zwolenników. Jednopiętrowe ciasta, dekorowane białym kremem lub lukrem, również cieszą się dużą popularnością. Podaje się je na imprezach rodzinnych i firmowych, zamawia w restauracjach jako dodatek do obiadu albo wręcza w prezencie z okazji urodzin, rocznic i innych ważnych wydarzeń.

A co, jeśli całkowicie biały tort wydaje Ci się nudny, a Ty chcesz pozostać przy delikatnych zdobieniach? Nie ma problemu – masz do wyboru wiele alternatywnych opcji, które przybliżymy w dzisiejszym artykule.

Nagie i półnagie ciasta

To minimalistyczny tort biszkoptowy, boki którego jedynie delikatnie pokryte kremem. Taki wygląd idealnie pasuje do stylu rustykalnego i przyjęć w plenerze, na przykład w ogrodzie. Daje spektakularny efekt wizualny przy stosunkowo niskich kosztach dekoracji, jednak wymaga przechowywania w chłodzie, szczególnie w upalne dni.

Drip cake z owocami lub karmelem

Ten typ tortu ma gładkie boki i charakterystyczną polewę, która „spływa” z góry, tworząc dekoracyjne sople. Można do niej wykorzystać czekoladę, karmel lub owocowy lukier. Dopełnieniem są sezonowe owoce, jadalne kwiaty czy płatki złota. To świetny wybór dla tych, którzy chcą mocnego, ale nieskomplikowanego akcentu bez wymyślnych rzeźb cukrowych.

Pavlova i torty bezowe

Chrupiąca beza z delikatnym kremem i świeżymi owocami wygląda efektownie i jest przyjemnie lekka, co jest szczególnie ważne po obfitym obiedzie. Beza jest jednak bardzo wrażliwa na wilgoć, dlatego wymaga krótkiej ekspozycji. Serwuj ją szybko po wyjęciu z chłodni.

Słodki stół (monoporcje, makaroniki, tartaletki)

Zamiast krojenia jednego, dużego tortu, możesz zaserwować stół pełen różnorodnych słodkości w małych porcjach. Dzięki temu goście mogą swobodnie wybierać ulubione smaki, a ty unikniesz kolejek. To także najprostszy sposób na wydzielenie opcji wegańskich i bezglutenowych. Jeśli zależy ci na symbolicznym „momencie krojenia”, wystarczy dodać na stół mały tort, przeznaczony wyłącznie do zdjęć.

Jeśli chcesz zamówić tego typu desery – przejdź tutaj. Fachowcy z Tortowni na Bema pomogą wybrać najlepsze rozwiazanie z szerokiej oferty, dostosują szczegóły do Twoich preferencji i przygotują idealne słodycze – na czas, z pięknymi zdobieniami i najlepszej jakości produktów.

„Comfort cakes”: sernik, red velvet, marchewkowy

Te domowe klasyki to idealny wybór dla tych, dla których smak jest ważniejszy niż konwencja. Sprawdzają się doskonale, ponieważ dobrze znoszą dłuższą ekspozycję i są łatwe do porcjowania. Sernik z malinami, red velvet z kremem serowym czy ciasto marchewkowe z orzechami to bezpieczne i sprawdzone opcje dla gości ceniących sobie solidne, tradycyjne wypieki.

Torty musowe i mirror glaze

Gładkie krawędzie i lustrzana polewa, tak zwana mirror glaze, nadają tortom elegancki wygląd. Idealnie pasują do wieczornych, bardziej wytwornych przyjęć. Pamiętaj, że torty musowe wymagają ciągłego chłodzenia i sprawnego serwisu — zwykle można je eksponować poza chłodnią przez maksymalnie 60–90 minut.

Kwiaty jadalne i papier waflowy

Te subtelne, nowoczesne dekoracje pozwalają na stworzenie wyjątkowego wyglądu, bez konieczności ponoszenia wysokich kosztów. Upewnij się, że użyte kwiaty są jadalne lub osadzone na specjalnych nasadach, które odseparowują łodygi od wypieku, zapewniając pełne bezpieczeństwo.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here