Fast foody – niby każdy wie, że są niezdrowe i powinno się ich unikać, choć nic nie stanie się, jeśli od czasu do czasu skusimy się na coś niezdrowego. Problem pojawia się, kiedy fast foody stanowią stałą część naszej diety. Zobaczmy, dlaczego powinniśmy je wyeliminować ze swojej diety.
Sól
Kolejna na naszej liście jest nie mniej znana wszystkim sól – tradycyjny dodatek polskiej kuchni. Swoją powszechność zawdzięcza temu, że może poprawić smak niemal każdej potrawy, również w przypadku fast foodów. Sól sama w sobie nie jest niezdrowa. Dodanie szczypty do swojego posiłku może nawet wyjść na naszą korzyść. Problem pojawia się dopiero wtedy, kiedy jej ilość w diecie drastycznie rośnie. Największym i najpowszechniejszym problemem powodowanym zbyt dużym spożyciem soli jest nadciśnienie, cukrzyca, miażdżyca oraz otyłość. Sól ma jeszcze jedną cechę, która sprawia, że powinniśmy wykluczyć fast foody ze swojej diety – hamuje nasycenie, które dają tłuszcze dodane do potrawy.
Kwasy tłuszczowe trans
O tłuszczach trans można usłyszeć stosunkowo często. Nie jest tajemnicą, że mają bardzo negatywny wpływ na ludzki organizm. Mało kto zdaje sobie jednak sprawę, że fast foody są ich głównym źródłem. Tego rodzaju kwasy tłuszczowe należą do rodziny kwasów tłuszczowych jedno- i wielonienasyconych. Ich struktura jest jednak różna od zdrowych kwasów tłuszczowych. Tłuszcze trans po spożyciu podnoszą poziom złego cholesterolu LDL, obniżając w tym samym czasie poziom dobrej frakcji HDL. Dodatkowo mają działanie prozapalne w naszym organizmie. Połączenie takiego działania prowadzi do powstawania blaszek miażdżycowych w układzie krwionośnym, które prowadzą do rozwoju miażdżycy. Fast foody mają ich w sobie tak dużo, ponieważ zazwyczaj od ich przygotowywania używa się olej niskiej jakości. W połączeniu z wysoką temperaturą, która przyśpiesza akumulację toksycznej frakcji kwasów tłuszczowych i zmienia je w tłuszcze trans.
Zapychacze
Kiedy udajemy się do restauracji fast food, w naszej głowie pojawia się obraz smacznie wyglądającego burgera i świeżych frytek. W wersji z mięsa najwyższej jakości oraz ziemniaków bez wielu dodatków. Niestety w rzeczywistości możemy spodziewać się czegoś nieco innego – np. w mięsie znajdziemy wiele wypełniaczy, którymi są m.in. tkanka łączna, tkanka tłuszczowa, naczynia krwionośne, chrząstka, materia roślinna, a nawet kości.
Ftalany
Ftalany to substancje, które zazwyczaj określane są skrótami DEHP i DiNP i wykorzystuje się je przy produkcji plastiku. Co składnik plastiku robi w fast foodach? Cóż, ftalany znajdziemy również w kosmetykach, materiałach budowlanych. W fast foodach dodawane są w celu przedłużenia terminu ważności poszczególnych produktów. Kiedy znajdą się w naszym organizmie, prowadzą do powstawania stanów zapalnych i narażają nas na zachorowanie na przewlekłe choroby.
Brak wartości odżywczych
Największą wad fast foodów jest jednak to, że znajdujące się w nich kalorie są „puste”. Poza chwilowym zastrzykiem energii nie dostarczają nam żadnych korzyści oraz zapychają żołądek tylko na kilka chwil. Na jedzenie fast foodów nie powinno być miejsca w diecie zdrowej osoby. Czy to oznacza, że trzeba zadowolić się monotonnymi daniami? Oczywiście, że nie! Lepszą opcją jest skorzystanie z cateringu dietetycznego. Dieta niski indeks przygotowywana przez profesjonalistów jest jednakowo smaczna i zdrowa – zapraszamy na Dietly, aby wybrać najbardziej przekonującą ofertę.