Wielu z nas nie ma przyjemnych skojarzeń z jesienią. Niskie temperatury, wiatr, śnieg oraz duże wahania pogody wytrącają organizm z rytmu oraz są prostą drogą do przeziębienia. Wiele natomiast zależy z nas samych oraz codziennych, zdrowych stylów, które pomogą wzmocnić wytrzymałość. Wytrzymałość organizmu rozwija się od życia płodowego. W owym czasie aktywizują się limfocyty B, limfocyty T oraz leukocyty jako komórki układu odpornościowego. Te komórki “pracują” w narządach układu limfatycznego: szpiku kostnym, grasicy, śledzionie, węzłach chłonnych, migdałkach i w jelitach. Wytrzymałość na konkretny zarazek występuje w efekcie kontaktu z nim. Więc tak istotne są szczepienia. Później, jako dzieci aż do 18. roku życia, kształtujemy drugi typ odporności (nabytą, swoistą). Właśnie na tę wytrzymałość możemy powodować w ciekawy sposób.
Profilaktyka jest istotna
Jesiennego przeziębienia można w swój sposób uniknąć. Należy tylko odrobinę zmienić tryb życia. Należy zadbać o to, by organizm dostawał odpowiednią ilość snu. Osiem godzin snu dziennie to dobra wartość. Do tego warto zadbać o formę oraz po przebudzeniu zrobić parę ćwiczeń. Zalecany jest również godzinny spacer. Przed wyjściem z domu należy zjeść śniadanie, a dieta winna być duża w witaminy oraz naturalne substancje odżywcze. Winnym stanowić one dopasowane do swoich osobistych potrzeb. Dobierając witaminy, warto mieć pod uwagę płeć, wiek i stan zdrowia. Nasza dieta winna obfitować w warzywa, błonnik oraz chude mięso, np. ryby. Dzięki temu nie przytyjemy. Dodatkowo dostarczymy organizmowi potrzebnych witamin oraz minerałów. Pastylki na przeziębienie nie będą zatem nam konieczne, ponieważ nie zachorujemy, gdy nasza wytrzymałość będzie lepsza.
Jak wzmocnić wytrzymałość?
Jest możliwość stymulowania organizmu do tworzenia większej liczby przeciwciał oraz leukocytów, a również wytwórczości makrofagów, które przedostają się do krwioobiegu. Makrofagi są komórkami niszczącymi patogeny.
Wytrzymałość można wzmacniać za pomocą:
1.Stosowania odpowiedniej oraz zbilansowanej kuracji.
2.Przyjmowania probiotyków.
3.Hartowania organizmu.
4.Wysypiania się (min. 8 godzin snu na dzień).
5.Uprawiania sportu (zwłaszcza na świeżym powietrzu).
6.Przyjmowania ziół wzmacniających system odpornościowy.
7.Relaksowania się (umiejętny odpoczynek po szkole, pracy).
8.Wyciszenia organizmu oraz zmniejszenia lęku.
9.Unikania dymu tytoniowego, alkoholu, narkotyków.
10.Odpowiedniego ubioru.
Które są witaminy na wzmocnienie układu odpornościowego?
Przede wszystkim warto zrezygnować z artykułów przetworzonych, konserwantów oraz stołowania się w barach szybkiej obsługi. Bardzo pomocne są świeże warzywa, owoce, dobrej jakości mięso oraz jaja i nabiał, czyli źródło witamin oraz minerałów.
•witamina A – wspiera komórki immunologiczne w dojrzewaniu. Znajduje się w podrobach, jajach, serach, maśle, pewnych gatunkach ryb, pietruszce
•witamina C – wzmacnia naczynia krwionośne. Można ją odnaleźć w papryce czerwonej, natce pietruszki, chrzanie, jarmużu, brukselce, szpinaku i owocach: porzeczkach czarnych, poziomkach, truskawkach, kiwi, cytryna, pomarańcza oraz grejfrut
•witamina D – wzmacnia kości, utrzymuje równowagę fizjologiczną organizmu. Witaminę można wyszukać w tranie, tłustych rybach morskich, mięsie, podrobach oraz artykułach mlecznych i odnosi się ją, będąc na słońcu
•selen – pobudza pracę komórek odpornościowych (limfocytów T). Selen jest w podrobach, rybach, artykułach zbożowych oraz roślinach strączkowych
•cynk – wpływa na wzrost komórek odpornościowych (limfocyty T). Cynk znajduje się w czerwonym mięsie, warzywach, szpinaku, orzechach, szparagach
•żelazo – działa w zmniejszeniu ryzyka choroby, zakażeń, podwyższa czynność bakteriobójczą organizmu. Żródłem żelaza jest mięso oraz jego przetwory, artykuły zbożowe, warzywa oraz owoce
•kiszonki – np. kapusta kiszona. Umożliwiają rozkład cukrów prostych do kwasu mlekowego, dzięki któremu mnożą się wartościowe bakterie jelitowe. Kiszonki blokują produkcję bakterii gnilnych w jelitach
•fermentowane artykuły mleczne – np. jogurt, kefir, maślanka. Hamują mnożenie się patogenów, ułatwiają rozwój mikroflory jelitowej
Jakie zioła oraz różne środki na wytrzymałość?
Wykorzystywanie ziół jest skutecznym uzupełnieniem odpowiedniej “kuracji”, wzmacniającej organizm. Sprawdzają się babcine sposoby:
•naturalny miód pszczeli – oprócz cukrów prostych zawiera flawonoidy, czyli barwniki roślinne, które pełnią rolę przeciwutleniaczy. Do miodu warto dołączyć propolis, czyli żywiczny kit pszczeli, jaki działa przeciwzapalnie oraz zmniejsza okres przeziębienia
•napoje owocowe, czyli źródło witaminy C – wyciąg z rokitnika, aronii, czarnego bzu, żurawiny. Najlepiej wybierać napoje z apteki aniżeli ze sklepu, bo są lepszy skład, pozbawiony konserwantów
•amerykańska jeżówka purpurowa (Echinacea) – z tej rośliny ogrodowej tworzy się wyciąg i ekstrakt alkoholowy. Jeżówka stymuluje system immunologiczny, działa przeciwzapalnie oraz antybakteryjnie. Nie wolno a jej wykorzystywać przez długi okres (maksymalnie przez 10 dni przy normalnym stosowaniu).