Dieta beztłuszczowa eliminuje z diety wszystkie tłuszcze zwierzęce, ale pozwala na zjadanie tłuszczów roślinnych, czyli kwasów omega-3, które wspomagają ludzkie serce, nadając mu siłę i odporność, przedłużając jego żywotność oraz chroniąc je przed chorobami. Tłuszcze zwierzęce sprawiają, że w organizmie pojawia się tak zwany zły cholesterol, dlatego należy z nich zrezygnować. Dieta powstała w latach siedemdziesiątych w USA i cieszyła się sporą popularnością. Żeby schudnąć należy kupować produkty zawierające maksymalnie 10 procent tłuszczu. Rezygnuje się ze śmietany i zamiast niej stosuje jogurt. Do diety wprowadza się warzywa strączkowe, chudy nabiał, czyli chude mleko, jogurty 0 procent, chude sery i kefiry, białka jajek, należy zrezygnować ze słodkich jogurtów. Jeśli mięso, to tylko białe i bez skóry (w przypadku kurczaka lub kury), czerwone mięso jest wykluczone. Masła,oliwa, oleje, sosy są zabronione. Nie wolno jeść awokado, oliwek, orzechów, ziaren, cukru, słodyczy, miodu, alkoholu. Nie wolno jeść więcej niż 5 posiłków dziennie. Taką dietę można stosować przez tydzień, ponieważ jest ona dosyć monotonna. Po zakończeniu diety nie wolno wrócić do starych nawyków, czyli podjadania, słodkich i słonych przekąsek oraz picia słodkich, gazowanych napojów.