Catering dietetyczny to bardzo często i coraz chętniej wybierana opcja przez osoby chcące dbać o siebie, schudnąć lub czuć się po prostu lepiej. Wśród tych osób coraz częściej też pojawiają się osoby z pewnymi ograniczeniami, wykluczeniami czy nietolerancjami na pewne składniki, których nie mogą przyjmować. Wiele firm cateringowych stara się na rynku dostosować do takiej sytuacji, oferując jak najbardziej elastyczną ofertę dla swoich klientów. Poniżej prezentujemy, na co zwracać uwagę wybierając catering dla “bardziej wymagających”.
Czy na rynku są firmy oferujące niestandardowy catering?
Pierwszą wątpliwością, z jaką przeważnie się spotykamy, gdy mamy pewne ograniczenia a chcemy skorzystać z diety pudełkowej, jest ta czy na rynku są firmy, które sprostają naszym wymaganiom. Odpowiedź jest twierdząca. Firmy cateringowe starają się najlepiej dostosować do klienta. Na rynku pojawia się coraz więcej marek oferujących duży zakres posiłków, wiele opcji czy uwzględniają po prostu uwagi i prośby klientów. Firm takich możemy szukać np. na forach internetowych, pocztą pantoflową czy przeglądając poszczególne marki w internecie. Dobrym rozwiązaniem może być porównywarka cateringów Dietly która porównuje różne firmy pod kątem oferty, opinii czy renomy. Znajdziemy w tym miejscu wiele firm i będziemy mogli dobrać tę, która sprosta naszym oczekiwaniom.
Wybranie odpowiedniej oferty
Kolejnym elementem cateringu niestandardowego np. dla alergików jest wybór odpowiedniej oferty. Warto wybierać firmy, które oferują różne diety niestandardowe np. dla osób nietolerujących laktozy czy glutenu itp. Będziemy mieli wtedy pewność, że firma specjalizuje się w niestandardowych dietach. Warto również upewnić się, czy dana marka uwzględnia uwagi klientów, co pomoże przy ew. korekcie diety czy wprowadzeniu naszych preferencji. Dobrym pomysłem może być też wybór cateringu dietetycznego indywidualnego, który przygotowuje posiłki jedynie dla nas — choć na rynku działa mała liczba takich firm.
Rozmowa z firmą cateringową / porada dietetyka
Bardzo dobrym krokiem, jeśli jesteśmy alergikami, jest rozmowa z doradcą firmy cateringowej. Powie on nam jasno jakie ustępstwa może uczynić dla nas firma oraz w jaki sposób może dostosować posiłki do naszych wymagań. Zawsze warto porozmawiać z daną firmą, nawet jeśli wybierzemy odpowiednią dla nas dietę. Może w takich sytuacjach okazać się, że firma proponuje nam wiele innych pomocnych rozwiązań. Warto wybierać również firmy cateringowe, które oferują pomoc dietetyka dla klientów. Konsultacja “w cenie” nie wygeneruje dodatkowych kosztów, a może pomóc nam dobrać najlepszą dla nas dietę. W razie problemów z obecną, będziemy mogli także ustalić zmiany lub zmodyfikować dietę.
Wysoka nietolerancja / choroby
Jeśli jesteśmy alergikami z wysoką nietolerancją, przy której nawet śladowe ilości np. glutenu lub innych substancji mogą być dla nas niebezpieczne, powinniśmy wybierać firmy, które stosują najwyższe standardy produkcji żywności. Firma cateringowa powinna posiadać w takim wypadku oddzielną „linię produkcyjną” dla danej diety, z której korzystamy oraz inne akcesoria do jej przyrządzania. Tylko wtedy będziemy mieli pewność, że nasze posiłki są w pełni wolne nawet od minimalnych ilości. Często w firmach cateringowych po prostu nie umieszcza się na tej samej linii produkcyjnej danych produktów w pudełkach np. alergików, co nie gwarantuje najwyższego poziomu bezpieczeństwa dla alergików mających poważne problemy ze zdrowiem.