Sękacz i rumtopf

Kolejnym znakomitym niemieckim specjałem, jest sękacz. Tradycyjne ciasto tatarskie wypiekane nad otwartym ogniem. Obecnie wypieka się je na terenach Niemiec środkowych, w rejonie gór Harz, według tradycyjnych metod. Dla miłośników mocniejszych napojów sprawdzi się doskonale niemiecki Rumtopf – inaczej Tutti-Frutti. Napój przygotowywany według starych receptur na terenach Bawarii. Są to owoce w rumie. Produkcję rozpoczyna się na wiosnę, wraz z pojawieniem się w ogrodach pierwszych owoców, aż do czasu Bożego Narodzenia. W odróżnieniu od polskich nalewek, owoce zalewa się rumem, który posiada pięćdziesiąt cztery procent alkoholu. Są to jedynie nieliczne specjały tradycyjnej niemieckiej kuchni. Jednak po tak krótkiej liście można bezpiecznie wywnioskować, że jest to jedna z najbardziej kalorycznych kuchni na świecie. Pomijając oczywiście jedzenie typu Fast food. I bez tego jest wystarczając tucząca. Żadna światowej sławy modelka czy ktoś, kto dba o figurę, nie utrzymałby jej stołując się w niemieckich barach czy domach.

zdrowie.info.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here