Kuchnia

W kuchni maltańskiej, tak jak w całej kulturze tego kraju, da się zauważyć wiele obcych wpływów. Ma to związek z faktem, że kraj ten przechodził pod panowanie różnych państw i narodów. Dlatego na wyspach będzie można równie łatwo odnaleźć pizzerię i spróbować wyśmienitych potraw z makaronu, co skosztować tradycyjnej brytyjskiej ryby z frytkami lub szarlotki. W głównej mierze Maltańczycy gotują jednak zgodnie z zasadami panującymi w całym basenie Morza Śródziemnego. W menu jest więc dużo ryb i owoców morza. Można więc spróbować lampki, czyli ryby, która pływa w wodach otaczających wyspę. Dużą popularnością cieszą się też kałamarnice, krewetki, homary i ośmiornice, zwłaszcza te nadziewane. Szczególnie popularne są różnego rodzaju zupy. Gotuje się je najczęściej z warzyw lub ryb. Nie brakuje tu oczywiście dań przyrządzanych na bazie makaronu i ryżu oraz typowych potraw mięsnych. Wśród nich warto wymienić te zrobione z królika, specjalną potrawkę lub pasztet. Będąc na wyspie Gozo warto spróbować tradycyjnego tutejszego wyrobu, sera owczego Gbejna. Jest on podawany świeży, specjalnie przyprawiony lub lekko suszony. Warto też spróbować miejscowych win i piwa. Ciekawy smak ma też napój Kinnie, którego smak przypomina coca-colę przyprawioną goryczką pomarańczową.

automastershow.pl

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPodróże we własnym zakresie
Następny artykułCypr

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here